Doğum izni 2016 nasıl alınır kaç gün?
2016 doğum izni nasıl alınır? Torba yasayla birlikte doğum izninde neler değişti? Kimler kaç gün doğum izni kullanabilir? İşte detaylar...
Doğum izni nasıl alınır? Doğum izninde maaşta kesinti yaşanır mı? Torba yasayla birlikte doğum izni nasıl değişti? 2016 doğum izni kaç gün oldu? Detaylar memurhaber.com'da.
Anneleri çok sevindiren uygulama ile sigortalar kurumuna bağlı çalışanlar ve devlet memuru olan kadınlar sekiz haftası doğumdan önce ve sekiz haftası doğumdan sonra olmak üzere 16 hafta gibi uzun bir süre doğum izni kullanabiliyorlar.
Torba yasa ile daha kapsamlı hale gelen doğum izni süresi annelerin çocukları ile daha çok ilgilenmesine de olanak sağlıyor. Çalışırken bir yandan da çocuklarına nasıl bakacaklarını düşünen anneler için devlet yaptığı yasal düzenlemeyi hayata gerçirdi. İsterseniz doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir, dilerseniz kalan izinlerinizi de doğum sonrasına aktarabilirsiniz.
2016 YILINDA YENİDEN DÜZENLENDİ
Çalışan anneler içn büyük kolaylık sağlayan doğum izni yenilenince anneler çocuklarıyla daha çok vakit geçirebilir oldu. Kadınlar için doğum yaptıktan sonrası da oldukça önemli. Doğum izni 2016 yılında yeniden düzenlendi ve çalışan kadınların işlerinden geri kalmamaları ve doğum izni parası alabilmeleri için doğum izni şartları da düzenlemenin içinde yer alıyor. Anneler artık bu uygulama ile çocuklarıyla daha çok vakit geçirecek ve sosyal haklardan da faydalanabilecek. Ayrıca evlat edinen memurlara da bu yasa ile büyük kolaylıklar sağlanmış olacak ve onlar da bu izinden yararlanabilecek.
DOĞUM İZNİ SÜRESİ 2016 YILI DEĞİŞİKLİKLERİ
Açıklanan mevzuatta ise şunlar duyuruldu: "Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. (Ek cümle: 29/1/2016- 6663/6 md.) Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. (Ek cümleler: 29/1/2016-6663/6 md.) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır. B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir." denildi.
DOĞUM İZNİ PARASI NE KADAR OLDU?
Doğum izni parası hem devletin aileye hediye olarak hem de çocuklarına güzel bir gelecek sağlamak adına verdiği paradır. Almak için şartlar ise şöyle; ilk olarak resmi kurumlara başvurmanız gerekiyor Vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne giderek ya da ücretsiz (Sosyal Yardım Hattı 144) veya (183) numaralı telefonları arayarak da çocuk yardım parası başvurusunda bulunabilir. Doğum öncesinde de yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler var doğum izininin başladığı tarihte sigortanın sona ermiş olmaması gerekiyor o süre zarfında iş yerinde çalışılmamış olma durumunun belgelerle ispatlanması gerekiyor. Yani doksan gün kısa vadeli sigorta priminin ödenmiş olması gerekmekte. Eğer kamu da çalışıyorsanız iş yerinize başvuru yapmanız mümkün.
DOĞUM İZNİ 2016 NASIL HESAPLANIYOR?
Doğum izni hesaplama işlemi çocuk sayısına göre yapılıyor. Doğum ücreti ilk, ikinci, ve üçüncü çocuk olmaz üzere toplamda üç kez veriliyor. Doğum parası ne kadar sorusunun cevabı ise şöyle: 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. çocuk için ise 600 TL olarak belirlenmiş durumda. Doğum gerçekleştikten sonra da doktorunuzdan doğum raporu alınması gerekmekte. Gurbetçi vatandaşlar bu parayı almak için ise İl Müdürlükleri, Büyükelçilikler, Sosyal Hizmet Merkezleri, Konsolosluklar'a başvurması gerekiyor.