Doğum izni- Doğum izni son durum- Doğum izni torba yasa neler var 28/02/2014
Doğum izni- Doğum izni son durum- Doğum izni torba yasa neler var 28/02/2014. Doğum izni torba yasa gelişmelerinde neler var? Torba yasa doğum izni flaş gelişmeler. Doğum izni son dakika gelişmeleri.
MEMURLAR- Doğum izni- Doğum izni son durum- Doğum izni torba yasa neler var 28/02/2014. Doğum izni torba yasa gelişmelerinde neler var? Torba yasa doğum izni flaş gelişmeler. Doğum izni son dakika gelişmeleri.
Doğum izni ile ilgili tüm haberler BURADA!
Doğum izninin artırılmasına yönelik çalışma işverene takıldı. 'Patron erkekleri tercih eder, kadın istihdamı azalır' endişesi nedeniyle tasarı rafa kalktı. Yakın zamanda 16 haftalık doğum izninde değişiklik beklemeyin.
MİLYONLARCA VATANDAŞA 40 YENİ MÜJDE GELDİ!
Doğum izni hakkının arttırılması yönündeki çalışmalar, işveren kanadından gelen “doğum izni süresi artarsa kadın istihdamı azalır” söylemleri sonrası askıya alındı. Konu hakkında hazırlanan ve bu köşeden de detaylarını değerlendirmeye çalıştığımız Kanun teklifi bu şekilde rafa kalkmış oldu. Kadın paketi o kadar çok konuşuldu ve gündemi o kadar işgal etti ki, kamuoyunda doğum izninin artırıldığı ve kadınlara pek çok yeni hakkın sağlandığı izlenimi uyandı. Halbuki mevcut uygulamadan bir değişiklik yapılmadı.
DOĞUM İZNİ BEKLEYENLER HÜSRANA UĞRADI!
DOKTOR RAPORU ALABİLİYORLAR
Şu an sigortalı kadınların doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni hakkı var. Çoğul gebelik halinde bu 18 haftaya çıkıyor. Kadın sigortalılar doğum izninin doğumdan önceki bölümünü doktor raporuyla çalışabilir olduklarını belgelemeleri halinde doğuma 3 hafta kalana kadar erteleyebiliyorlar. Bu şekilde doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam eden sigortalı kadına kullanmadığı 5 haftalık izin süresi doğum sonrası veriliyor. Böyle olunca annenin çocukla geçireceği süre 13 haftaya çıkıyor.
KAMUYA 12 BİN YENİ PERSONEL ALINACAK!
PARAYI İŞVEREN DEĞİL DEVLET ÖDÜYOR
Doğum izni süresince işverenlerin kadın sigortalıya ücret ödeme ve sigorta primi yatırma zorunluluğu yok. Ancak işverenler kadın sigortalının doğum izni süresince çalışamayacak olması ve onun yerine birini alsa bile doğum izni sonrası kadın sigortalıyı yeniden işe başlatmak zorunda olması nedeniyle doğum izni süresinin uzamasına karşı çıkıyorlar.
MİLYONLARCA ÇALIŞANA ZAM VE KADRO YOLU GÖZÜKTÜ!
HAK KAZANMAK İÇİN NE GEREKİYOR?
Kadın sigortalılar doğum izni süresinde geçici iş göremezlik ödeneği alıyorlar. Söz konusu ödeneği alabilmek için kadın sigortalının doğum iznine ayrıldığı tarihte sigortalı olması ve sigortalı kadın adına doğumdan önceki 360 gün içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olması gerekiyor.
GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR?
Kadınlara doğum sonrası en fazla 112 gün yani 16 haftalık süre için son üç aylık brüt ücretinin günlük tutarının üçte ikisi kadar geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Asgari ücretli kadın sigortalı için 112 günlük geçici iş göremezlik ödeneği 2 bin 665 TL olacaktır. Yani 16 hafta için sigortalı kadına bu miktar ödenecektir.
SÜT İZNİ GÜN BAŞINA 1,5 SAAT
KADIN işçilerin doğum sonrasında işe başladıklarında çocuk bir yaşına gelinceye kadar günde 1,5 saat süt izni hakları var. Kadın çalışanlara süt izni süresince ücret ödenmek durumunda. Yani süt izni ücretli bir izin. Fakat günlük süt izinlerinin birleştirilmesi mümkün değil.
MEMUR İŞÇİYE GÖRE 'TORPİLLİ'
KADIN işçinin süt izni hakkı çocuk bir yaşına gelinceye kadar günde 1,5 saatken, kadın memurun süt izni hakkı ise doğumdan sonraki ilk altı ay günde 3, ikinci altı ay günde 1,5 saat. Diğer yandan memur babanın eşinin doğum yapması nedeniyle 10 gün babalık izni hakkı var. İşçi baba ise işverenin insafına kalmış durumda. Yine kadın memurun doğum sonrası ücretsiz izin hakkı 2 yıl. Kadın işçi de bu hak yalnızca 6 ay.
6 AY DA ÜCRETSİZ İZİN VAR
DOĞUM izni sigortalı kadına doğum sonrası en fazla 13 hafta çocuğuyla bir arada bulunma hakkı tanıyor. Bu süreyi yeterli görmeyen ve çocuğu ile daha fazla vakit geçirmek isteyen kadın işçiye İş Kanunu uyarınca 6 ay ücretsiz izin hakkı verilebiliyor. Bu izin doğum izninden farklı. Bu süre içerisinde kadın işçiye ücret ödenmediği gibi kendisi adına sigorta primi de yatırılmıyor.
EMZİRME ÖDENEĞİ 103 TL
SİGORTALI kadına analık sigortasından sağlanan bir diğer hak emzirme ödeneği. Emzirme ödeneği yalnızca sigortalı kadına değil, sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşine de tanınan bir hak. Emzirme ödeneği 2014 yılı için 103 TL olarak belirlenmiştir. Analık sigortasından yararlanma hakkına sahip sigortalılara doğum sonrası bir seferlik bu ödeme SGK tarafından yapılmaktadır.