Doktorlara 1200 lira ek ücret geliyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni yapılan düzenleme ile doktorlara 1.200 lira ek ücret sağlanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan doktorlara performans düzenlemesi yapılacağını açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, yeni düzenleme ile doktorlara 800 ile 1200 lira arasında ek ücret artışı yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sabah Gazetesi'ne yaptığı açıklamada hekimlerin maaşlarında 800 ila bin 200 TL arasında ek ücret geleceğini açıkladı. Hastane ve branşlara göre daha adaletli bir dağılım getirecek olan sistem, yeni dönemde uygulanmaya başlayacak. Düzenlemeyi devlet hastanelerinde bulunan özellikli birimlerdeki doktorların özel hastanelere gidişini önlemek üzere yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, yeni sistemi şöyle anlattı:

RİSKLE YÜKSEK PERFORMANS: Kamu hastanelerinde doktorlarımız sadece hasta bakmıyor, eğitim de veriyor. Doktorlarımızın gelirini artırmak için hastanelerimizde branş bazlı risk esaslı dağıtım modeline geçeceğiz. Özellikle daha çok risk primi ödeyen doktorlarımızın branşlarına pozitif avantaj sağlamayı hedefliyoruz. Bunlar özellikli ve riskli, komplikasyon ihtimali yoğun girişimsel işlemlerin fazlaca yapıldığı branşlar. Kadın doğum, yoğun bakım, kardiyoloji, KVC, organ nakli, uzuv kopmalarına bağlı replantasyon girişimi gibi işlemlerde tavanın iki katına kadar doktorlara ek ödeme yolunu açıyoruz.

EK ÜCRET GELİYOR: Yeni performans düzenlemesinin doktorların ücretlerini ne kadar artıracağını 10 bölgede simülasyonlar yaparak hesapladık. Buna göre tavandan dağıttığımızda bir hekim aylık maaşına 800 ile bin 200 TL arasında ilave ücret alabilecek. Nöbet ve yoğun emek gerektiren işlerde yardımcı sağlık personeline 100 ile 150 TL arasında ilave ücret planlıyoruz. Tabii bu acil, yoğun bakım, ameliyathaneler gibi özellikli birimler için geçerli.

ADALETLİ DAĞITIM: Türkiye genelinde tek bir modülle birlik bazında ek ödeme hesaplama modeli getiriyoruz. Hasta sayısı düşük hastanelerin performansını Türkiye ortalamasına göre değerlendireceğiz. Eskiden her hastane kendi hekim portföyüne göre performans hesaplarken yeni sistemde aynı roldeki tüm branşları girişimsel işlem puanına göre değerlendireceğiz. Herkes kendi içinde kendi hastane rol gruplarının işlem puan ortalamasına göre değerlendirilecek. Yani, 50 yataklı bir hastanenin dahiliye doktoru Türkiye genelinde bu hastane grubundaki tüm dahiliye doktorlarının ortalama performansına göre taban performansı alacak. Böylelikle, doktorların performans için fazla poliklinik yapıyor ya da çok hasta bakan çok alıyor algısı son bulacak. Aynı şekilde yatak sayısı yüksek hastanelerin de branşlara göre Türkiye ortalaması taban puanı sistemi işleteceğiz.