E-ticaret sektörü nitelikli eleman bulamıyor!

2014 yılında 40 bin kişinin istihdam edileceği öngörülen e-ticaret sektöründe şirketlerde nitelikli eleman bulmak çok zor.

MEMURLAR- Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, yeni kurulan bir sektör olduğu için e-ticarette deneyimli personel bulmanın çok zor olduğunu ifade etti.

Zaman gazetesinin haberine göre; firmaların genelde kendi personelini yetiştirdiklerini ifade eden Orhun, üniversitelerde bu eğitimin verilmesinin büyük bir avantaj sağlayacağı görüşünde. Türkiye'de e-ticarete yönelik eğitim veren lisans ve lisansüstü programlarının sayısı oldukça az. Bu sayının artmasının önemine değinen Orhun, "Lojistik, bilgi sistemleri gibi sektörün önemli alanları ile ilgili eğitimlerin artması, sektöre giriş yapan elemanları daha deneyimli hale getirecektir ve öğrenme sürecini çok hızlandıracaktır." dedi. E-ticaret eğitiminde baştan branşın belirlenmesinin şart olmadığını belirten ETİD Başkanı, "Örneğin bilgisayar mühendisliğinde elektronik ticarete özgün branşlaşma çok olumlu olacaktır. Benzer şekilde işletme bölümlerinde online pazarlama gibi branşlaşmaların sayıları artırılmalıdır." şeklinde konuştu. Özellikle bilgi sistemleri konusunda Türkiye'nin büyük açığı olduğunu dile getiren Orhun, "Bu yönde eğitim veren kurumların sayısının artması çok olumlu etki oluşturacaktır. Bu sektörde çalışmak isteyen, inovasyonu kuvvetli, araştırmacı bilgi sistemleri mezunları sektörde kendilerine önemli yerler edinecektir." şeklinde konuştu. Okulların yanı sıra eğitim veren kurumların da sektöre ilgisinin artmasının gerektiğini belirten Orhun; online pazarlama, lojistik, bilgi sistemleri, kategori yönetimi konularında bu tür eğitimlerden geçmiş kişilerin her zaman sektörde tercih edildiğini söyledi. Yaklaşık 40 milyar TL'lik hacme sahip olan sektörün hızla büyüdüğünü ve önümüzdeki beş sene içinde beş kat istihdama ihtiyaç olacağını aktaran Hakan Orhun, e-ticarete özel meslek liselerinin sektöre önemli katkıda bulunacağını belirtti.

Sanalpazar.com Genel Müdürü Cem Kesici de, "Firmalar ya nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor ya da adayların deneyim ve yetkinlikleri karşısında talep ettiği ücretler konusunda büyük riskler almak durumunda kalıyor. Bunlar sektörün gelişimini olumsuz etkilemekte. Nitelikli elemanların sektördeki açıktan faydalanarak rakip şirketlere transfer olması gibi durumlar da şirketlerin itibar yönetimini zedeliyor." dedi. Kesici, Türkiye'de e-ticaret alanında eğitim veren üniversite sayısının azlığına dikkat çekerek, e-ticaret siteleri bu durumda eğitim görevini de üstlenerek sektöre insan kaynağı sağlayan bir misyon üstlendiğini aktardı. E-ticaret sektöründe en çok nitelikli elemana ihtiyaç duyulan pozisyonlarda ise yazılım, mühendislik, marka yönetimi, dijital pazarlama, arama motoru pazarlama (SEM), arama motoru optimizasyonu (SEO), içerik ve sosyal medya uzmanlığı ile reklam, grafik ve web tasarımı, iş geliştirme, kategori ve satın alma uzmanlığı yer alıyor.