Eğitim-İş'ten sert türban çıkışı!
Karar verildi. Okullarda kıyafetler artık serbest. Sendikalardan ve muhalefetten tepki var. Ortak tepki zengin ve yoksul öğrenci arasındaki uçurum.
NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Eğitim-İş Başkanı Veli Demir, dün resmi gazetede yayınlanan okullarda kıyafeti serbest bırakan Milli Eğitim Bakanlığı kararını Memurhaber'e değerlendirdi.
Bakanlığın hiçbir sendika, kurum ve kuruluşla görüşmeden bu kararı aldığını söyleyen Veli Demir, "bu konuyu AİHM'ne taşıyacağız" dedi. Bu uygulama ülkemize uygun değil. Bunun için gerekeni yapacağız dedi.
Veli Demir uygulamanın neden uygun olmadığını ve endişelerini anlattı:
AMAÇ TÜRBANI SERBEST BIRAKMAK
"Aslında burada AKP'nin amacı kıyafeti serbest bırakmak değil, okullarda türbanı serbest bırakmaktır. Tüm uygar ülkelerde AKP'nin yatıp kalkıp örnek verdiği Amerika'da tüm okullarda forma zorunluluğu var. Yine faşizm yaşamış ülkeler hariç bir çok Avrupa'da da bir çok ülkede kıyafet zorunluluğu var. Forma, güvenlik gerekçesiyle son dönemlerde Avrupa'daki ülkelerde zorunlu hale getirilmiştir. Forma olmadığında okula herkes girebildiği için önlem olarak forma uygulamasına devam edilmiştir. "
ÖĞRENCİNİN PSİKOLOJİSİNİ DÜŞÜNMÜYORLAR
"Türkiye'de ise 4+4+4 Eğitim Sistemi ile, çağdaş, laik, bilimsel, demokratik eğitimi zaten sonlandırdı. Türkiye'deki tüm okulları İmama Hatip Okulu haline getirdi. Şimdi de türbanı bütün okullara sokuyor. Diyor ki; seçmeli derslerde kız öğrenci başını kapatabilir. Bu çocuk 2 ders başını kapatıp sonraki derste başını mı açacak? Öğrencinin psikolojisini düşünmüyorlar mı? Öğretmenlerle öğrenciler arasında kavgalar olacak, veliler işe karışacak, belki öğretmenler öldürürlecek. Seçmeli dersler bahanesiyle türbanı okula girdi hatta anaokuluna girdi.
"Bir başka sorun ise şudur: ülkemizde 15 milyon yoksul insan var, 5 milyon insan işsiz. Asgari ücret çok düşük. İnsanlar açlık sınırında yaşıyorlar. Forma olunca en azından öğretmenin gözünde eşitliği sağlamaktaydı. Okullarda kılık kıyafet yarışı başlar ve çocuklar arasında ciddi sorunlar yaratır. Çocukların psikolojilerinin düşünülmesi gerekir."
nesrin.yilmaz@internethaber.com
twitter.com/nsrnylmz