Engelli (-siz) memur sayısı 27 bin 314'ü buldu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, işyerlerinde özellikle zihinsel engelli vatandaşları çalıştırmak isteyen işverenlere, gerekli ortamı oluşturmaları durumunda teşvik ve destek vermeye başlayacaklarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, işyerlerinde özellikle zihinsel engelli vatandaşları çalıştırmak isteyen işverenlere, gerekli ortamı oluşturmaları halinde teşvik ve destek vermeye başlayacaklarını söyledi.

Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca düzenlenen "Engelsiz Türkiye'ye Değer Katanlar" konulu programda engelli vatandaşlara yönelik son 11 yılda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Türkiye'de son 11 yıllık dönemde önemli değişikliklerin olduğunu anlatan Babacan, başta sağlık olmak üzere bir çok alanda önemli adımlar attıklarını, engelli vatandaşların sağlık hizmetlerinin devletin sigortası ve güvencesi altına alındığını kaydetti.

Engellilerin daha iyi eğitim alabilmeleri amacıyla destek programları başlattıklarını, evdeki engelli vatandaşlar için evde bakım programlarını hayata geçirdiklerini belirten Babacan, engellilere seslenerek, "Bütün bunların yanında biz sizleri ülkemizin en önemli kaynakları arasında görüyoruz. Hükümet olarak tüm engelli vatandaşlarımıza onların becerilerinden nasıl istifade edebiliriz diye meseleye bakıyoruz" dedi.

Babacan, devlet memurluğunda her bir bakanlığa getirdikleri yüzde 3 engelli istihdam edilmesi mecburiyeti, özel sektöre bu konuda sağladıkları teşvikler sayesinde çok sayıda engellinin ülke ekonomisine katkısının arttığını söyledi.

- DEVLET BİRİMLERİNDE ENGELLİ PERSONEL SAYISI

Bu yıl ağustos ayı itibariyle devlet birimlerinde 27 bin 314 engelli memur bulunduğunu ifade eden Babacan, hala bakanlıklarda boş kadroların olduğunu, önümüzdeki bir kaç yıl içinde bu boş kadrolara da atamalar yapılacağını bildirdi.

Özel sektörde şu anda çalışan engelli vatandaşların sayısının 73 bin 512'ye ulaştığını ifade eden Babacan, 10 bini aşkın engelli işçinin de kamuda istihdam edildiğini anlattı.

Şu anda TBMM'de önemli bir kanun tasarısının bulunduğunu, bir kaç gün içinde bu tasarının tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Babacan, şöyle konuştu:

"Korumalı işyerleriyle alakalı. İşyerlerinde özellikle zihinsel engelli vatandaşlarımızı çalıştırmak isteyen işverenlere, gerekli ortamı oluştururlarsa artık teşvikler ve destekler sağlamaya başlayacağız. Aslında biz 2010 yılında anayasamıza önemli bir madde koyduk. Eşitlik ilkesi tamam ama söz konusu engelli vatandaşımızsa biz pozitif ayrımcılık yaparız dedik. Türkiye eğer gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olmak istiyorsa, ileri bir ekonomi ve ileri bir demokrasiye sahip olmak istiyorsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin hakkına saygı gösteren politikalar izlemek zorunda."

Engelli vatandaşlar için uyguladıkları politikalara bütçeden ayırdıkları rakamın toplam 10 milyar liraya yaklaştığını belirten Babacan, bunun her yıl daha da arttığını dile getirdi.