Engellilere iş koçluğu sistemi geliyor...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engellilerin istihdamına yönelik dünyada yeni uygulanmaya başlayan "iş koçluğu" sistemini Türkiye'de uygulayacak
"İş koçluğu" sistemi engellilere iş bulacak, onlarla işe gidecek ve uyum sağlamalarına yardımcı olacak iş koçları, işverenlere de engelli işçi çalıştırmaya yönelik bilgi verecek, sorunları çözecek.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: "Amacımız doğru istihdam"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engellilerin istihdamına yönelik dünyada yeni uygulanmaya başlayan "iş koçluğu" sistemini Türkiye'de uygulayacak. İş koçları, engellilerin iş bulmasını sağlayacak, onlarla işe gidecek, işverene engellilerin çalıştırılmasına yönelik rehberlik edecek.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin istihdamının artırılmasına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.
Engellilerin istihdamı için dünyada yeni uygulanmaya başlanan "iş koçluğu" sistemini Türkiye'de uygulamayı planladıklarını dile getiren Çiftçi, şunları söyledi:
"Biz engellileri işe yerleştiriyoruz ancak onların iş oryantasyonu ile ilgili desteğe ihtiyaçları oluyor. Eğer ilk defa iş piyasasına giriyorsa bir rehbere ihtiyaç duyuyor. Aynı şekilde yöneticiler de engelli çalıştırma konusunda yönlendirmeye ve onları nasıl istihdam edebileceklerine yönelik doğru bir bilgilendirmeye ihtiyaç duyabiliyor. Bu rehberlik hizmetinin verilmesi 'iş koçluğu olarak' tanımlanıyor. İş koçluğu dünyada çok yeni bir sistem."
Konuyla ilgili İŞKUR'la çalıştıklarını anlatan Çiftçi, iş koçunun görevlerine yönelik şu bilgileri verdi:
"İş koçu, önce iş yeri sahibinin engelli bireyi işe almasını sağlıyor. Engellinin işe başlamasıyla iş koçu da onunla birlikte işe gidiyor, ona işi öğretiyor. Birkaç gün onunla uygulama yapıyor. İşverene de engelli hakkında ve onu nasıl daha verimli çalıştırabileceğine yönelik bilgiler veriyor.
İşe alışmasının ardından ise engelli tek başına çalışmaya başlıyor. Bundan sonraki süreçte ise iş koçu telefonla destek oluyor. İşveren ile engelli çalışan arasında oluşabilecek sorunlara yönelik çözümler üretiyor."
Pilot uygulama
Konuyla ilgili pilot uygulamaya başlayacaklarına dikkati çeken Çiftçi, ilk olarak iş koçlarının eğitimini gerçekleştireceklerini söyledi. Ardından iş koçu adayları ile "küçük çaplı" bir çalışma yapacaklarını belirten Çiftçi, sonrasında projenin başarısını inceleyeceklerini bildirdi.
Pilot uygulamaların İstanbul ve Ankara'da yapılacağını anlatan Çiftçi, "İlk olarak sayılar çok büyük olmayacak. Pilot uygulamada 5-10 engellinin iş koçu olmasını planlıyoruz" diye konuştu.
Çiftçi, yeni uygulamaya ilişkin, "Buradaki amacımız doğru istihdam" dedi.