Gizli protokol Türk-İş'i bitirdi mi?
Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Yasası, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun başını yedi. Kum-lu'ya destek veren 20 sendika desteğini çekti.
Sendikalar ve toplu iş ilişkileri yasası Türkiye ’nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk-İş’te depreme neden oldu.
Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Sendikalar yasasında 30 işçiden az çalışan işyerlerinde sendikal tazminatın kaldırılması başta olmak üzere yasalaşan bazı maddeler, Türk-İş yönetimi ve bağlı sendikalar arasındaki huzursuzluğu arttırdı.
Son genel kurulda Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’ya destek vererek seçilmesini sağlayan 20 sendika başkanı bir yemekte bir araya geldi ve tamamı Kumlu’dan desteğini çektiğini açıkladı. Söz konusu yemek ve alınan karar Kumlu’ya da iletildi. Önümüzdeki günlerde Türk-İş’te olağanüstü genel kurulun sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Kumlu’dan desteğini çeken sendika başkanları arasında şu anda Türk-İş’in yönetimini oluşturan Pevrul Kavlak, Ergün Atalay, Ramazan Ağar ve Nazmi Irgat da bulunuyor.
PROTOKOLDE İPLERİNİ KOPARDI
Türk-İş’te son dönemde yaşanan gerginliğin temel nedeni, 19 Eylül’de TOBB’da Çalışma Bakanı Faruk Çelik, TOBB, TİSK, Türk-İş ve Hak-İş başkanları arasında gerçekleşen toplantı ve bu toplantıda üzerinde anlaşıldığı belirtilen “gizli protokol”. Toplantıda kaleme alınan gizli protokolün Başbakan Erdoğan ’ın huzurunda imzalandığı iddia ediliyor. Toplantıya tek başına katılan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun sendikal tazminatın 30’dan daha az çalışanı olan işyerlerinde kaldırılması, işkolu barajının Ocak ayına kadar sıfır olmasını öngören protokole imza attığı iddiası, eylül ayı içinde basına da yansıdı.
İddialarla ilgili olarak o dönemde açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak; protokolün içeriğini tam olarak bilemediklerini, olayı başkana sorduklarında da Kumlu’nun “Hatırlamıyorum” yanıtı verdiğini söylemişti. Türk-İş Başkanı Kumlu ise, iddiaları yalanlarken, “Türk-İş yıpratılmaya çalışılıyor. İddialar gerçeği yansıtmıyor ve kim iddia ediyorsa ispata davet ediyorum” açıklamasında bulunmuştu. Ancak Kumlu’nun daha sonra yönetim kurulunda diğer sendika başkanlarının protokolü imzaladığını kabul ettiği iddia ediliyor.
20 sendika desteğini çekti
Ancak sendikalar yasasının, imzalandığı iddia edilen protokole uygun olarak yasalaşmasının ardından, Türk-İş’teki gerginlik de arttı. Bu gerginliğin sonucu geçen hafta, sendika başkanları bir toplantıyla durum değerlendirmesi yaptı. Türk-İş’in aralık ayında yapılan 21. genel kurulunda Kumlu’ya destek veren 20 sendikanın genel başkanları Ankara ’da Türk Metal Sendikası’nda bir araya geldi. Edinilen bilgilere göre yemekte, 4 yönetim kurulu üyesi kendilerinden habersiz işverenle gizli protokol imzalaması nedeniyle Kumlu’yla devam etmek istemediklerini açıklarken; sendika başkanları da Kumlu’nun istifa etmesi veya olağanüstü genel kurula gidilmesi yönünde karar aldı. Kulislerde yer alan bilgilere göre, bu karar Türk-İş Başkanı Kumlu’ya da iletildi. Ancak Kumlu’nun istifa etmeyi düşünmediği ve tercihini olağanüstü genel kuruldan yana kullandığı belirtildi. Yaşanan gelişmelerden sonra, yılbaşından önce Türk-İş’te olağanüstü genel kurulun sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.
İşte terk eden 20 sendika
Geçen hafta düzenlenen yemeğe Türk-İş’e bağlı Tarım-İş, Orman-İş, Türkiye Maden-İş, Genel Maden-İş, Şeker-İş, Teksif, Ağaç-İş, Selüloz-İş, Basisen, Bass, Çimse-İş, Türk Metal, Dok Gemi-İş, Yol-İş, Koop-İş, Demiryol-İş, Denizciler, Haber-İş, Sağlık-İş, Harb-İş sendikalarının genel başkanları katıldı.
Sendikal güçbirliği de var
Türk-İş’in geçen aralık ayında yapılan olağan genel kurulu da, oldukça gergin geçti. Genel kurulda Mustafa Kumlu’nun yanı sıra, Sendikal Güç Birliği Platformu’nun başkan adayı Mustafa Öztaşkın yarıştı. Sendikal Güç Birliği, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tekgıda-İş, Tezkoop-İş, TÜMTİS, TGS’den oluşuyor.