Hak-İş: Her işi yaparım diyene iş yok!
HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, yüzde 10 işsizlik olmasına karşın sanayicilerin işçi bulamamaktan yakındığını belirterek, "Her işi yaparım diyen işçilere artık sanayide iş yok." dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini ve bu konuda üretilen projelerin yetersiz kaldığını söyledi. Arslan, yüzde 10 işsizlik olmasına karşın sanayicilerin işçi bulamamaktan yakındığını belirterek, "Her işi yaparım diyen işçilere artık sanayide iş yok." dedi.
İşsizliğin çözümü noktasında acilen istihdam oluşturacak yerli ve yabancı yatırımlara, yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Arslan, bu yatırımlar yapılırken de iş gücü kalitesinin artırılması gerektiğine işaret etti.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI
Ülkedeki işsizliğin en büyük nedeninin kalifiye eleman olmamasından kaynaklandığını belirten Arslan, yatırımlarla birlikte iş gücünün de bu doğrultuda planlanması, yatırım yapılan alanlara göre işçi yetiştirilmesinin önemli olduğunu, aksi takdirde yatırımların işsizliği azaltmada etkisiz kalacağını vurguladı.
Türkiye'de hemen hemen tüm illerdeki sanayi bölgelerini dolaştığını ve fabrikaların büyük bir çoğunluğunda "işçi alınacak" yazısı olduğunu anlatan Arslan, şunları kaydetti:
"YÜZDE 10 İŞSİZ GÖRÜNÜYOR AMA..."
"Yüzde 10 işsizimiz görünüyor ama sanayicilerle görüştüğümüzde işçi bulamamaktan yakınıyorlar. Burada kalifiye eleman yetersizliği ön plana çıkıyor. 'Her işi yaparım' diyen işçilere artık sanayide iş yok. O yüzden bizim iş gücü planlamamızı işçilerin mesleki yeterliliklerini dikkate alarak sanayide karşılığı olan bir sistemi kurmamız gerekiyor. Bir taraftan işsizlik oranı var bir taraftan da işçi ihtiyacımız var. Bu dengesizliği işçilerin vasıflarını artırarak giderebiliriz. Bunun için de İŞKUR'un veya bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının vasıflı işçi yetişmesi noktasında gerçekleştirdiği projeler çok önemli. Bunların mutlaka çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor."
Arslan, pek çok sanayicinin özellikle yüksek verimliliği olan ürünlerin temininde yeterli eleman bulamadığı için dışarıdan işçi getirmek zorunda kaldığını, istihdam konusunda hükümetin tedbirler aldığını ancak bunların yeterli olmadığını savundu.
"DIŞ SERMAYE"
Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulabilmesi ve istihdamını artırabilmesi için yeni hamlelere ihtiyacı olduğunu dile getiren Arslan, "Özellikle hem verimlilik hem teknolojik hem de ihracat anlamında katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. Artık klasik üretimlerle bu işin olmadığını görmemiz gerekiyor. Dünyada artık büyük bir rekabet var. Türkiye'ye dış yatırımın gelmesi, dışarıdan sermaye akışının sağlanması, işsizliğin de çözümünde önemli bir anahtardır. Hükümetin bu konuda tedbir alması gerekiyor. Özellikle elimizdeki iş gücünün kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor. Bunun için de düz liseler değil, meslek liselerine ağırlık vermemiz önem arz ediyor" diye konuştu.
Arslan, iş arayanların da kendilerini geliştirecek programları, projeleri takip etmesi gerektiğini, sonuçta işsizlik sorunun tek taraflı, sadece devletin sorunu olmadığının bilinmesi gerektiğini ifade etti.
MESLEK PLANLAMASI
Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin Türkiye'nin gelecekteki ihtiyaçlarına göre bölümler belirlemesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:
"Bir dönem öğretmenlik alanları inanılmaz yükseldi, şu an binlerce öğretmen atama bekliyor. Bunlar diplomalı işsizler. O yüzden üniversitelerin, Milli Eğitim Bakanlığının ve İŞKUR'un bu konuda planlama yapması gerekiyor. Türkiye'de gelecekte hangi mesleklere ihtiyaç var öncelikle bunun belirlenmesi ve buna göre üniversitelerde bölümler açılması, öğrencilerin buralara yönlendirilmesi gerekiyor. Bu yapılmadan, yatırımlar teşvik edilmeden, çalışanların kayıt altına alınması konusunda tedbir alınmadan işsizlik rakamlarının aşağı çekilmesinin imkanı yok. Türkiye'nin 2023'te yüzde 5 işsizlik hedefi var bu şekilde işsizlik hedeflerini aşağıya çekemeyiz. Yapısal temel değişikliklere ihtiyaç var. Hem yatırım ortamının kolaylaştırılması, işçi ve işveren üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması, teşvik edilmesi hem de eğitim alanında planlama yapılması durumunda işsizlik rakamları aşağılara çekilebilir."
1970'li yıllarda okuldan mezun olunca iş bulunabildiğini ancak günümüzde artık sadece diplomanın iş için yeterli olmadığını kaydeden Arslan, gençlerin eğitim döneminde piyasaya hazırlanmaları gerektiğini, aksi takdirde mezun olduklarında diplomalı işsizler sınıfına dahil olduklarını sözlerine ekledi.