İş güvenliği uzman sayısında rekor artış
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 16 bin 958'i A sınıfı, 10 bin 328'i B sınıfı, 68 bin 780'i C sınıfı olmak üzere toplam 96 bin 66 iş güvenliği uzmanı belgesi verildi.
Türkiye iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı ülkelerden biri. Bu nedenle önlem almaya devam eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Haziran 2012'de çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tüm çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alınmış oldu.
İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanları korumayı amaçlayan kanunun yürürlükte olduğu yaklaşık 4 yılın ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından verilen iş güvenliği uzmanı belgesi sayısı her yıl arttı.
3 UZMANDAN BİRİ İSTANBUL'DA
Genel Müdürlük tarafından 4 yıl süresince 16 bin 958'i A sınıfı, 10 bin 328'i B sınıfı, 68 bin 780'i C sınıfı olmak üzere, 96 bin 66 iş güvenliği uzmanı belgesi verildi.
En fazla belgenin verildiği il İstanbul oldu. İstanbul, 4 bin 146'sı A sınıfı, 3 bin 170'i B sınıfı, 15 bin 963'ü C sınıfı olmak üzere toplam 23 bin 279 belgeyle Türkiye genelindeki her üç belgeden yaklaşık birinin verildiği il oldu. İstanbul'u belge sayısıyla sırasıyla Ankara ve İzmir takip etti.
Öte yandan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 29 bin 95 iş yeri hekimliği belgesi verildi. İş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunumunu gerçekleştiren ortak sağlık ve güvenlik birimi sayısı 2 bin 96'ya ulaştı.
TÜRKİYE'DE PERSONEL EKSİKLİĞİ YOK
İş Güvenliği Uzmanları Derneği (İSGDER) Yönetim Kurulu Üyesi Latif İşçen,yaptığı açıklamada, "Türkiye'de gerek yasal, gerekse de yetişmiş personel anlamında eksik yok. Sorun işveren kısmında. Bazı işverenler iş sağlığı ve güvenliğini fazlalık olarak görüyor. Bunun için zihniyet yapısının ve iş yapma biçiminin değişmesi gerekiyor" dedi.