İş Kanunu yasası TBMM'de!
İşsizlik sorununun çözümü, yeni çalışma şekillerinin yaygınlaşması, işgücünün uyum yeteneğinin ve istihdam edilebilirliğinin artırılmasına yönelik 'İş Kanunu' yasası Meclis'e gönderildi.
İş ve işçilerle ilgili sorunları önlemek için 10 maddelik bir yasa tasarısı hazırlandı. “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzası ile Meclis Başkanlığına gönderildi. İşte detaylar...
Türkiye ekonomisinin yakın geçmişi ve bugünkü durumu birlikte analiz edildiğinde makroekonomik istikrarın istihdam oluşturma açısından gerekli, fakat yeterli olmadığının belirtildiği 10 maddelik tasarı meclise gönderildi.
TASARI NEDEN GEREKLİ?
10 maddelik gerekçesinde, "Bu nedenle, işgücü piyasasında yapısal sorunların çözümüne yönelik reformların gerekliliği her geçen gün kendisini daha güçlü hissettirmektedir. İşsizlik sorununun çözümü noktasında güvenceli esneklik yaklaşımı korunarak, yeni çalışma şekillerinin yaygınlaşması, işgücünün uyum yeteneğinin ve istihdam edilebilirliğinin artırılması ve istihdam hizmetlerinde etkinliğin sağlanması önem arz etmektedir" ifadelerine yer verildi.
DÜZENLEME İŞSİZLİK ORANLARINI AZALTACAK
Türkiye'de özel istihdam büroları tarafından yürütülen geçici iş ilişkisinin yasal zemininin olmaması bu şekilde çalışan işçilerin hak kaybına sebep olabilmekte ve kayıt dışı istihdamı teşvik etmektedir" açıklamasına yer verilen tasarıda, işgücü piyasasında güvenceli esnekliği sağlamayı amaçlayan bu düzenleme ile Türkiye İş Kurumundan izin alan ve en az 2 yıl iş ve işçi bulma hizmeti veren özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi tanınıyor.
AVRUPA BİRLİĞİ'NE UYUM SAĞLAMAK AÇISINDAN ÖNEMLİ
Yapılan düzenleme, geçici iş ilişkisini düzenleyen Avrupa Birliği Direktifine uygun olarak geçici iş ilişkisi kapsamında çalıştırılanların sürekli istihdamın yerini almaması için, ülkenin işgücü piyasasının ve ekonomisinin özellikleri dikkate alınarak uygulanma sebepleri, işçi sayısı ve sözleşme süresi ile ilgili sınırlamalar getiriyor. Düzenleme hem geçici olarak çalışanların korunması ve sistemin etkin işlemesi açısından hem de Avrupa Birliği Direktifine uyum sağlanması açısından önem arzediyor.