İş ve meslek danışmanları bile iş bulamıyor!

Üniversite mezunu işsizler gitgide artıyor. Bunların üstüne birde işsiz kalan iş ve meslek danışmanları eklendi. İşte Türkiye'nin işsizlik oranlarına ilişkin ürkütücü tablo.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 Mayıs itibariyle genç işsizlik oranı %15,8. Üniversite mezunu işsiz oranı ise %8,8. Ancak bu orana üniversiteden yeni mezun olmuş ve dolayısıyla iş aramak için devlete başvurmamış gençler dahil edilemediğinden çok daha yüksek tahmin ediliyor...

Peki özellikle mezunu gençler için kabusa dönüşen işsizlik sorunu için Devlet ne yapmalı?

Aslında 2012'nin sonlarına doğru çözüm noktasında ciddi ve alışılagelmişin dışında bir adım atılmıştı. İşsizliğin en önemli sebeplerinden biri olarak işçi ile işverenin ortak paydada buluşturulamaması ve işsizlerin doğru işlere yönlendirilememesi teşhisi konulmuştu. Teşhis çok doğruydu ve kararlaştırılan çözüm de AB ülkelerinde uygulandığı şekliyle gayet makul ve umut vericiydi: İş ve Meslek Danışmanlığı.

, iş ve meslek seçme aşamasında bulunan, meslek eğitimine başlayacak olan gençlere meslek danışmanlığı boyutunda, ilk kez çalışma hayatına atılacak olanlara, uzun süreli işsizlere, işsizlik sigortası ödeneği alan işsizlere, meslek edinmek, meslek değiştirmek, mesleğinde ilerlemek isteyen yetişkinlere ise iş danışmanlığı boyutunda yardımcı olmakla görevli kişiler.

Radikal'in haberine göre; üniversite mezunu gençler KPSS'den yüksek bir puan aldıktan sonra İş-Kur tarafından açılan 5 aşamalı zorlu bir sınava başvuruyorlar ve başarılı olmaları halinde iş ve meslek danışmanlığı sertifikası alıyorlar. Ancak sertifika alınca sorun bitmiyor...

Şu ana kadar tarafından 3750 civarında iş ve meslek danışmanı ataması yapıldı. Ancak yaklaşık 7.000 iş ve meslek danışmanı bugün yarın atanacağız ümidiyle halen beklemede. Yani işsiz gençler arasında hatrı sayılır sayıda iş ve meslek danışmanı adayı bulunmakta.

Garip bir ironi ama iş ve meslek danışmanı adayları öyle çaresiz durumdalar ki başvurmadıkları kapı kalmamasına karşın yaklaşık 2 senedir atanamıyorlar ve işsizlikten kurtulmak için danışacak yer arıyorlar... Öyle ki bu kişiler söz konusu sertifikayı alabilmek için ciddi bir sınava tabi tutuldular ve yüksek tutarlarda masrafa katlandılar. Her an atanabiliriz ümidi, zaman içinde başka işlere yönelme imkanlarını da ellerinden aldı.

Halbuki %15,8 genç işsizliğin olduğu bir ülkede çok daha fazla iş ve meslek danışmanına ihtiyaç var.

İş-Kur Genel Müdürlüğü 2013 yılında 1. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresini düzenledi. Sonuçlar genellik düzeyini aşamadı ve çözümler teorik kaldı. 2014 Kasım ayında bu kongrenin ikincisi düzenlenecek. Umarım kongre öncesinde iş ve meslek danışmanlarına verilen sözler tutulur, beklenen atamalar gerçekleşir ve işsizlikle mücadelede gerekli adımlar atılmış olur ki kongrede daha net konular tartışılabilsin.