İşçilerin açlık grevi 10. gününde
ZONGULDAK'daki maden işçilerinin açlık eylemleri 10. güne ulaştı.
ZONGULDAK'taki maden işçilerinin, maaşlarını alamamaları nedeni ile başlattıkları açlık grevi 10. günü geride bırakıyor. İşçileri, maden ağzını göçerterek dışarı ile irtibatını da kesti.
Bulundukları yer, madenin ağzına 2 kilometre geride bulunan işçilerden sağlık durumu kötüleşenler hastanelere kaldırılıyor. Madende gaz birikintisinin arttığı endişesi artarken, konu ile ilgili son açıklamakla Zonguldak Valisi Ali Kaban'dan geldi. Vali Kaban, madendeki işçilere şekerli su ve su takviyesinin yapılmaya devam ettiği belirtti.
Zonguldak Valisi Ali Kaban, Kilimli ilçesinde Paralel Devlet Yapılanması iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan ve eylem yapan işçilerle ilgili "İddiaolunduğu üzere içerideki işgalcilere şekerli su ve su takviyesi yapılmadığı hususları tümüyle manipülasyondan ibarettir" dedi.
Kaban, yaptığı açıklamada, emniyet güçlerinin eylemin başladığı günden bu yana eylemcilerin güvenliğini sağlama konusunda çalıştıklarını söyledi.
Eylemin başladığı günden itibaren her safhasının kayıt altına alındığını ifade eden Kaban, şöyle konuştu:
SU VE ŞEKER TAKVİYESİ YAPILIYOR
"Bu anlamda üzerine hiç bir yorum yapılacak herhangi bir durum söz konusu değildir. İddia olunduğu üzere içerideki işgalcilere şekerli su ve su takviyesi yapılmadığı hususları tümüyle manipülasyondan ibarettir. Eylemin başından itibaren özellikle sağlıklarının hiç bir şekilde sıkıntıya uğramaması için İl Emniyet Müdürü Osman Akolmak üzere emniyet teşkilatımız gayret sarf etmektedir. Bir kriz olduğu şeklindeki iddia doğru değildir. Diğer taraftan bu süreci tetikleyen husus tümüyle yürütülmekte olan yasa dışı örgüt soruşturmasının sonucu olarak gelişmiştir. Elde edilen verilerden anlaşıldığı şekliyle çok fazla sayıda işçimiz uzun bir süreden beri söz konusu özel şirket tarafından hakları ödenmemek suretiyle mağdur edilmişlerdir. Onlar da aslında bunu protesto etmektedirler. Haklarını aramaktadırlar."
"Ocağa kapanarak hak aramaktan ziyade ilgili atanmış kayyumlarla görüşmeler yaparak, onların da işleri toparlamasına fırsat vererek bir an evvel bu eylemi bitirmelerinin herkes açısından çok daha verimli sonuçları olacak" diyen Ali Kaban, şöyle devam etti:
ELDEKİ KÖMÜR SATILACAK
"Özellikle elde bulunan bir kömür var. Bu kömürün satılması için yaptığımız görüşmelerde bölgemizde faaliyet gösteren termik santralin kömürü alması ve bedelinin yarısını da acilen avans olarak gönderilmesi de temin edilmiştir. Onun ödemesine kayyum heyeti tarafından başlandı. Diğer taraftan sabah sosyal yardım yapacağımızı duyurmuştuk. Bu anlamda kişi başına sosyal yardım olarak 500 lira yardım yapacağız. Ayrıca hayırsever bir iş adamı tarafından 500 lira yardım yapılacak."
Bu arada, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, işçileri ziyaret etti.
İl Emniyet Müdürlüğü tarafından basın mensuplarına ziyarete ilişkin
dağıtılan görüntülerde, Emniyet Müdürü Ak'ın, maden ocağına inerek
işçilere yiyecek ve içecek verdiği, eylemi sonlandırmaları yönünde
telkinlerde bulunduğu yer aldı.
Kent merkezi ve Ereğli'de 6 Mayıs'ta bünyesinde 5 pastane şubesi bulunan, gıda ve dayanıklı tüketim malları alanında faaliyet gösteren şirket ile Kilimli ilçesindeki maden şirketine kayyum atanmasına karar verilmişti. Yaklaşık 100 işçi, 18 Mayıs'ta 4 aydır maaşları yatırılmadığı gerekçesiyle ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı.
Zonguldak Valiliği, ocaktan çıkmama eylemi yapan işçilerin eylemlerini sonlandırmaları durumunda alacaklarının ödeneceğini bildirmişti.