İşçilerin sendika kavgası kanlı bitti!

Metal sektöründe önümüzdeki günlerde başlayacak toplu iş görüşmeleri için geri sayım sürerken, işçi eylemleri de başladı.

120 bin kadar sendikalı işçinin bulunduğu sektörde en çok üye Türk Metal Sendikası’nda bulunuyor. Ancak, Türk Metal’e üye işçiler, sendikalarının kendi taleplerini almadan toplu sözleşme görüşmeleri için teklif hazırladıkları gerekçesi ile eylemlere başladı.

Eylemlerden ilki İzmir’de kurulu BMC fabrikasında yapıldı. Geçtiğimiz Cuma günü de Eskişehir’de bulunan Arçelik’te çalışan 3 bin kadar işçi yaptıkları yürüyüşte Türk Metal yönetimini protesto etti.

Türk Metal’e üye işçilerin bir diğer eylemi ise dün  Bursa’da bulunan Oyak-Renault Otomobil Fabrikası'nda yapıldı. Saat 18.00’de fabrikanın idare binasına yürüyen 2 bin kadar işçi gece saat 24.00’e kadar fabrika binasında oturma eylemi yaptı.

Oyak-Renault’ta çalışan işçilere destek amacı ile Bosch, Coşkunöz, Mako Elektrik gibi tesislerde çalışan işçiler de destek verdi. Destek amacı alana gelen üç Birleşik Metal İş Sendikası üyesi ise yaralandı. Birleşik Metal İş yönetimi, üyelerine yönelik saldırının Türk Metal Sendikası yöneticilerince organize edildiğini öne sürdü.

GECE İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Önümüzdeki günlerde başlayacak toplu iş görüşmesi öncesi yetkili sendika Türk Metal'in hazırladığı taslağı yetersiz bulan işçiler dün gece fabrikada iş bırakma ve oturma eylemi yaptı. Vardiya değişikliği sırasında yaşanan kavgada ise 3 işçi sopa, bıçak ve yumruk darbeleriyle yaralandı. Polis fabrika çevresinde aldığı önlemleri artırdı.

Toplam 6 bin işçinin üç vardiya halinde çalıştığı Oyak Renault'taki olaylar, toplu iş sözleşmesi yetkisi olan Türk- İş’e bağlı Türk Metal yöneticilerinin geçtiğimiz hafta hazırladıkları taslağı işçilerle paylaşmaması sonucu yaşandı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal'in de yapılanma içersinde olduğu Oyak Renault'ta, hazırlanan paketi beğenmeyen bir grup işçi dün akşam vardiyasındaki kaporta bölümünde çalışan işçiler iş bıraktı. İdare binası önünde oturma eylemi yapan çalışanlar, işverenle işbirliği yapmakla suçladıkları sendika yöneticilerini istifaya çağıran sloganlar attılar.

ÜÇ İŞÇİ YARALANDI

Fabrikadaki gerginlik bu sabah saat 08.00'de vardiya değişiminde kavgaya dönüştü. Bosch’ta çalışan bir grup Birleşik Metal İşçisi Oyak Renault'ta çalışanlara destek vermek için fabrika gönüne gelince başlayan sataşma bıçaklı, sopalı ve yumruklu kavgaya dönüştü. Yaşanan olaylarda Bosch'ta çalıştığı bildirilen Mesut Bakır (33), Naci Turan (35) ve Onur Arsil (29) isimli işçiler yaralandı. Yaralı işçiler ambulanslar ile hastanelere kaldırıldılar. Polis, özellikle vardiya değişimi sırasında fabrika önünde aldığı önlemleri artırdı.

‘MARJİNAL GRUPLAR ORTALIĞI KARIŞTIRIYOR’

Oyak Renault'ta toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip olan Türk Metal Nilüfer Şubesi Başkanı Ruhi Biçer, "Bizim hazırladığımız toplu iş görüşmesi öncesi taslak çok iyi. Saat ücreti 5.5 TL'nin altında olan işçi arkadaşların ücretlerine artı 40 kuruş fark talep edeceğiz. Toplu iş sözleşmelerine bireysel emekliği de kattığımızda ilk altı aydaki artışın yüzde 24.44 olduğu ortaya çıktı. Asgari ücrete yüzde 3 zam öngörüldüğü kamu sözleşmelerinin yüzde 3-4 oranında anlaşmaya gidildiği günümüzde bu artış az değil. Yaşanan olayları fabrika içersindeki bir grup marjinal görüşlü kişilerin, çalışanların ekmeğine kan doğraması olarak kabul ediyorum. Ayrıca olaylar çıktığında ben ve arkadaşlarım fabrika içersindeydik. Daha sonradan öğrendik" şeklinde konuştu.

‘İŞÇİLERİN GÖRÜŞÜ ALINMADI’

Birleşik Metal İş Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Atar, Türk Metal yöneticilerini, yaşanan olayların hesabını soracaklarını söyledi. Oyak Renault'ta işçilerin çok ağır şartlarda 1000-2000 TL arasında çalıştığını belirten Atar, "Türk Metal önümüzdeki günlerde başlayacak olan 2012-2014 toplu iş görüşmesi sözleşmesi öncesi hazırladıkları taslağı çalışanlar ile paylaşmadılar. Hazırlanan taslak açıklandığında doğal olarak tepki ile karşılaştılar. Metal işçilerinin, kendi geleceğiyle ilgili ekonomik ve sosyal hakları söz konusu olunca, görüşlerinin alınması gerekirdi. Bu onların en demokratik haklarıdır. Metal işçilerinin özgürlük ve hak arayışı direnişi sürdürecektir. Hesabı sorulacaktır" dedi.

120 BİN İŞÇİ ÖRGÜTLÜ
 
Demir-çelik sektöründe üç sendika örgütlü. 120 bin sendikalı işçinin olduğu sektörde Türk Metal, Birleşik Metal İş ve Çelik İş Sendikası faaliyet yürütüyor. En fazla üyeye sahip Türk Metal’in 70 bin dolayında üyesi bulunuyor. Birleşik Metal İş’in ise 29 bin kadar üyesi bulunuyor.