İşçinin yıllık izninde yeni dönem

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden torba kanun tasarısının kabul edilen maddeleriyle işçilerin yıllık izinlerini kullanımında da yeni bir dönem başlayacak.

Genel Kurul'da benimsenen, tasarının İş Kanunu'nun, "yıllık ücretli izin" kullanımını düzenleyen maddesinde değişiklik yapan düzenlemeye göre, işçiler halen en fazla üçe bölebildikleri izinlerini, artık sınır olmaksızın bölümler halinde kullanabilecek.

Milliyet'te yer alan habere göre,  Mevcut İş Kanunu hükmü, yıllık izinlerin bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilmesine imkan tanıyor.

YILLIK İZİNLER BÖLÜMLER HALİNDE KULLANILABİLECEK

Yeni düzenlemeye göre ise, işçi ve işverenin anlaşması halinde, çalışanlar, bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere yıllık izinlerini herhangi bir sınırlama olmaksızın bölümler halinde kullanabilecek.

GENÇLERİN PRİM BORÇLARI SİLİNİYOR

Gençlerin GSS prim borçlarının silinmesi de torba yasayla hayata geçiyor. Tasarının kabul edilen ilgili maddesi uyarınca, 25 yaş altındaki 3.3 milyon gencin GSS prim borçları silinecek. Ancak düzenlemeden önce ödenmiş primler iade ve mahsup edilemeyecek. Benimsenen hükümle devlet 3.6 milyar liralık alacağının tahsilinden vazgeçmiş oldu.

 TORBA YASAYLA NELER DEĞİŞECEK?

Tasarının kabul edilen diğer maddeleriyle getirilen bazı düzenlemeler de şöyle:

- Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar, ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabi olacak. Buna göre, "Hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, ilgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri, bu kanun çerçevesinde hazırlanan zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları ve ekleri ile tanımlanan teminat içeriği dışında kalan talepler" zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalacak.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta primi desteği verilecek.

- Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde belirlenen alanların sınırları içinde olup, riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan, uygulama bütünlüğü bakımından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca gerekli görülenler, değerlemede yapının riskli olmadığı gözetilmek kaydıyla, yasa hükümlerine tabi olacak.