İŞKUR, 4 bin iş danışmanı ile sahaya iniyor!
81 ilde gerçekleşecek olan kapsamlı işgücü piyasası araştırması ile ilgili bilgi veren İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, işverenlerin ihtiyaç duyduğu mesleklerin tespit edileceğini bildirdi.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, ihtiyaç duyulan meslekleri tespit etmek amacıyla yeni bir işgücü piyasası araştırmasına başlanıldığını söyledi. Yazıcı, 15 Mayıs-30 Haziran 2013 tarihleri arasında 81 ilde 65 bin işyerini ziyaret ederek, kapsamlı bir araştırma yapacaklarını ifade etti.
İŞKUR, 4 bin iş ve meslek danışmanı ile sahaya iniyor. 81 ilde gerçekleşecek olan kapsamlı işgücü piyasası araştırması ile ilgili bilgi veren İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, işverenlerin ihtiyaç duyduğu mesleklerin tespit edileceğini bildirdi. 15 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan araştırma ile 10 ve daha fazla kişi istihdam eden işverenlerle yüz yüze görüşeceklerini belirten Yazıcı, "4 bin iş ve meslek danışmanımız 74 ilde 10+ istihdamlı tüm işyerleri, 7 ilde ise örneklem yöntemi ile belirlenen işyeri olmak üzere toplam 65 bin işvereni ziyaret edecek." dedi.
Araştırma ile tüm illerin işgücü piyasasının fotoğrafının çekilerek açık iş oranlarının hesaplanacağına dikkat çeken Yazıcı, il ve sektör düzeyinde en fazla ihtiyaç duyulan meslekleri tespit edeceklerini kaydetti. Araştırmanın tamamlanmasının ardından hazırlanacak ‘Türkiye Raporu' ile 2013 yılı sonunda ve 2014 yılı ortasında işgücü piyasasında meslek değişim beklentilerine ilişkin bilgilerin derleneceğini dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:
"İŞKUR tarafından cumhuriyet tarihinde ilk kez 2012 yılında gerçekleştirilen işgücü piyasası talep araştırmalarına devam ediyoruz. 2013 yılının birinci dönemini kapsayan bu araştırma sonucunda ise hem 81 il düzeyinde hem de Türkiye geneliyle ilgili hazırlayacağımız raporda işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenlerini tespit edeceğiz. İllerin işgücü piyasalarını arz ve talep yönüyle ele alarak işgücü piyasa yapılarını ve işgücü piyasalarının ihtiyaçlarını belirleyeceğiz. Tüm bu verilerden yola çıkarak aktif işgücü programlarından özellikle işgücü yetiştirme kurslarını tespit edilen ihtiyaçlara göre açacağız. Her yıl en az iki defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapmayı hedefliyoruz."