İŞKUR, üniversitelerde irtibat noktaları kuruyor

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, ''İşçilerin yanı sıra beyaz yakalılar ve üniversite mezunları ile öğrencilerini de İŞKUR ofislerine davet ediyoruz." dedi.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, "Artık üniversite mezunu beyaz yakalıları da işe yerleştireceğiz. İşverene sesleniyoruz, mühendis de arıyorsanız bize gelin, doktor da arıyorsanız bize gelin'' dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Yazıcı, 81 ilde yaptıkları İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında, 3 milyon kişinin çalıştığı 53 bin iş yerini ziyaret ettiklerini anlattı. Araştırma ile işverenlerin sorunlarını ve beklentilerini ölçmeye çalıştıklarını anlatan Yazıcı, araştırma ile hangi ilde kaç açık iş olduğunu, bu işlerin niteliklerini tespit ettiklerini belirtti.

İŞKUR'un envanterinde yaklaşık 2 milyon 400 bin işsizin bulunduğunu ifade eden Yazıcı, TÜİK'in rakamlarına göre Türkiye'de 2 milyon 500 bin işsiz bulunduğunu hatırlatarak, ''Bu şu anlama geliyor, İŞKUR Türkiye'deki işsizlerin neredeyse tamamını isim isim, adres adres, nitelik nitelik biliyor. İllerdeki açık işleri de biliyoruz. Bu anket sonuçlarından hareket ederek açık işleri, niteliklerine bakarak elimizdeki envanterden karşılamaya çalışıyoruz. Gaziantep'te 50 kaynakçı lazımsa ve benim elimde Gaziantep'te 40 tane kaynakçı varsa 10 kişilik kaynakçı kursu açacağız. Öncelikle kayıtlıları açık işlere yönlendireceğiz'' diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ MEZUN OLMADAN İŞ HAYATINA HAZIRLAYACAĞIZ"

Yazıcı, devlet üniversitelerine gönderdikleri yazıda, ''kampüslerinizde İŞKUR irtibat noktaları oluşturmak istiyoruz'' dediklerini bildiren Yazıcı, şöyle konuştu:

''Üniversitelerden olumlu cevaplar gelmeye başladı. Üniversiteler bize bir oda tahsis ediyorlar. Masa, sandalye ve bilgisayarımızı koyacağız. İş ve meslek danışmanlarımız bu bürolarda tam zamanlı çalışacaklar. Üniversite öğrencilerine iş gücü piyasasını, sanayiyi anlatacağız. Sanayinin onlardan neler beklediğini anlatacağız. Hangi mesleklerde, hangi illerde ne kadar açık olduğunu, geleceğin mesleklerini, iş bulabilmeleri için ne gibi niteliklere sahip olmaları gerektiğini anlatacağız.''

Üniversite öğrencilerinin bir tür staj programı olan İşbaşı Eğitim Programı'ndan da yararlandırmak istediklerini ifade eden Yazıcı, böylece üniversite öğrencilerine iş tecrübesi kazandırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Yazıcı, Koç ve Sabancı gibi Türkiye'nin büyük firmaları ile üniversite öğrencilerini işbaşı Eğitim Programları'ndan yararlandırmaları konusunda görüşmeler yaptıklarını, işverenlerin bu konudaki yaklaşımının da olumlu olduğunu söyledi.

İş ve meslek danışmalarının görüşme yaptıkları üniversite öğrencilerine mezun oldukları zaman İŞKUR'a başvurmalarını ve kayıtlarını yaptırmalarını da önereceğini belirten Yazıcı, böylece bu gençleri en kısa zamanda iş sahibi yapmak istediklerini söyledi. Yazıcı, ''Üniversitelerde kuracağımız irtibat noktaları ile hazır eğitilmiş işgücünün, profesyonel destek sağlayarak, daha kolay iş yaşamına geçişlerine sağlamak istiyoruz'' dedi.

"GAZETE İLANIYLA DEĞİL"

İŞKUR'un çalışma alanını genişlettiğini dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:

''İşçilerin yanı sıra beyaz yakalılar ve üniversite mezunları ile öğrencilerini de İŞKUR ofislerine davet ediyoruz. Artık üniversite mezunu beyaz yakalıları da işe yerleştireceğiz. Sadece işçileri işe yerleştirmeyeceğiz. İşverene sesleniyoruz, mühendis de arıyorsanız bize gelin, doktor da arıyorsanız bize gelin. Dur durak bilmeksizin iş yerlerini ziyaret ediyoruz.

İşveren aradığı elemanı bizim vasıtamızla bulursa işveren sigorta primini 6 aydan 54 aya kadar biz ödüyoruz. İşveren gazete ilanıyla değil, bizimle beyaz yakalı çalışan arasın. İşverenleri İŞKUR ofisleri ile iletişime geçmeye davet ediyorum. Kalkıp İŞKUR'a kadar gelmelerine de gerek yok, 444 75 87'yi arasınlar, danışmanlarımız onları ziyaret etsin.''