İŞKUR'a başvurular 8 kat arttı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, 'İŞKUR'a yapılan başvuru sayısı 8 kat, açık iş sayısı 14,7 kat, işe yerleştirme sayısı ise 7 kat arttı' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Gerçekleştirdiğimiz yeniden yapılanma ve dönüşümle, istihdam piyasasının en önemli oyuncusu ve politika uygulayıcısı haline gelen İŞKUR'a yapılan başvuru sayısı 8 kat, açık iş sayısı 14,7 kat, işe yerleştirme sayısı ise 7 kat arttı" ifadelerini kullandı.

Soylu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) "Haziran Ayı Meclis Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, vatandaşın sağlık hi̇zmetleri̇ne eri̇şi̇mi̇ kolaylaştırdıklarını belirterek, "Hepatit C'nin bir şekilde sirayet ettirdiği, sonuç oluşturduğu siroz hastalığı ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu önemli bir adımı atıyor. Türkiye'de bu hastalıkla uğraşan 36 bin kişinin hastalıktan yüzde 99.5 oranında kurtulmasına yönelik bir paketi daha Türkiye'nin önüne getiriyor." diye konuştu.

 

TÜRKİYE'DE MALİ DİSİPLİN VAR

Bakan Soylu, Türkiye'de her alanda yapılan çalışmaların mali disiplin ve sosyal güvenlik anlayışının oluşturduğu disiplinle sağlandığını söyledi.

Gerçekleştirdikleri yeniden yapılanma ve dönüşümle istihdam piyasasının en önemli̇ oyuncusu ve politika uygulayıcısı haline gelen İŞKUR'a yapılan başvuru sayısının 8 kat, açık iş sayısının 14,7 kat, işe yerleştirme sayısının ise 7 kat arttığını dile getiren Süleyman Soylu, iş başı eğitim programından yılbaşından bugüne kadar istifade edenlerin sayısının ise 190 bine ulaştığını ifade etti.

2017'DEN İTİBAREN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ GELECEK

Soylu, iş sağlığı ve güvenliği meselesinin en önemli konularından biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"40 mesleğin 17'si inşaat mesleğidir ve bu mesleklerde 1 Ocak 2017'den itibaren yeterlilik belgesi olmadan çalışmak mümkün olmayacak. Bütün Türkiye'ye çağrımdır. İmtihanlarda en çok kalanlar asansörcüler. Neredeyse 10'da 1-2 başarı var. Bu önemlidir, hepimizin derdi çünkü, her gün asansöre biniyoruz. Bu rakam ürkütücüdür. Demek ki bizim 'mesleki yeterlilik belgesi'ne olağanüstü derecede ihtiyacımız var. Bu neyi sağlayacak? Hem iş sağlığı güvenliğini beraberinde getirecek hem de nitelikli ürün üretebilme kabiliyetini sahip olacağız."

Önemli bir kanunu daha salı günü komisyona, akabinde TBMM'ye getireceklerine dikkati çeken Bakan Soylu, şunları kaydetti: 

"Uluslararası İş Gücü Kanunu. Çocuklarımızı yetiştiriyor, iyi okullarda okutuyor, sonra uluslararası alandaki büyük iş yerleri onları Avrupa'nın, dünyanın çeşitli noktalarına getiriyor ve biz beyin göçüyle karşı karşıya kalıyoruz. 2-3 bin dolarlık bir ülkenin bunu düşünmesi normaldir ama biz 10 bin dolardayız. 25 bin doları 2023 yılında hedefleyen bir ülkeyiz. Artık beyin göçü değil, tersine göçü sağlayacak bir anlayışı hep beraber oturtmak zorundayız. 165 ülkeden Türkiye'de çalışmak için müracaat eden var. 2015 rakamı, bizim izin verdiğimiz 65 bin kişidir. 2006-2016, 10 yılda İŞKUR vasıtasıyla 571 bin kişiyi yurt dışına gönderdik. 'Turkuaz Kart' diyeceğimiz toplam 3 yıllık geçiş süreci olacak, 5 yıl ve ondan sonra da tamamen süresiz çalışma iznini sağlayacağımız bir adımı gerçekleştiriyoruz. Bir taraftan uluslararası çalışma iş gücü, diğer taraftan hazırladığımız yatırım ortamını iyileştirme ekonomi paketiyle birlikte Türkiye 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine özel sektörü, yatırımcısı, çalışanı ve istihdam alanının gelişmesiyle dolu dizgin gitmektedir."