İşsiz gençlere ve kadınlara büyük müjde!

Başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere, yaşanan genç işsizlik ve kadınların çalışma oranının artması nedeniyle 31 Aralık'ta sona erecek teşvikin süresi uzatılacak.

Gençler arasında işsizliğin yeniden tırmanması ve çalışmak isteyen kadınların artması nedeniyle paketle 31 Aralık’ta sona erecek genç ve kadın istihdamına yönelik teşviklerin süresi uzatılacak. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere, işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde emek yoğun sektörler yönlendirilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önümüzdeki günlerde açıklaması beklenen üretimi ve istihdamı desteklemeye yönelik paket son aşamaya geldi. İmalat sanayiinin güçlendirilmesini, Ar-Ge ve tasarım konularında kapsamlı teşvikler verilmesini öngören paketle genç ve kadın istihdamına yönelik teşviklerin süresi uzatılacak. Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı üretim ve istihdam paketi, en son pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda büyük ölçüde şekillendirildi. Davutoğlu’na yapılacak sunumun ardından son halini alacak paket, Davutoğlu tarafından açıklanacak.

PLANDA ESNEK ÇALIŞMANIN YAYGINLAŞTIRILMASI DA VAR

Gençlerde işsizlik oranının yeniden tırmanmaya başlaması ve çalışmak isteyen kadın sayısının giderek artması nedeniyle genç ve kadın istihdamı teşviklerinin süresi uzatılacak. Mevcut yasaya göre, genç ve kadın istihdamı teşvikinin süresi 31 Aralık 2015 tarihinde sona eriyor. Teşvikten yararlanabilmek için işçinin bu tarihe kadar işe alınması gerekiyor. Yapılacak düzenlemeyle bu süre uzatılacak. Aktif işgücü programlarından yararlanarak iş becerilerini artıran, bu amaçla mesleki eğitim sertifikası alan kişileri istihdam edenlere sağlanan teşvikler artırılacak. Esnek çalışma uygulaması yaygınlaştırılacak.

HEM TEKNOLOJİ HEM DE İSTİHDAM GÖZETİLECEK

Orta gelir tuzağından kurtulmak için güçlü sanayiye ihtiyaç olduğundan hareketle paket, inşaat ve hizmetler sektörünün ekonomide artan ağırlığını dengelemek üzere imalat sektörünün güçlendirilmesine yönelik bir stratejiyle hazırlandı. Destek sağlanırken, teknoloji ve istihdam dengesi gözetilecek. Bir yandan teknoloji yoğun sektörlere yeni destekler sağlanacak, diğer yandan da artan işgücünü istihdam edecek sektörlere ağırlık verilecek. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere, işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde emek yoğun sektörler yönlendirilecek. Araştırma, geliştirme ve tasarım destekleri artırılacak. Bu amaçla 6 maddelik yasal düzenleme yapılacak.

KOBİ’YE 200 BİN TL

Söz konusu maddelerin Meclis’te bir torba yasaya konularak yasalaştırılması öngörülüyor. KOBİ’lerin araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarını desteklemek amacıyla halen 100 bin lira olan karşılıksız destek tutarı, 200 bin liraya çıkartılacak. Proje geliştiren KOBİ’ler, hibe kredilerden yararlanabilecekler. Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi için öncelikli sektörlerde ticarileştirme desteklenecek.

SEÇİMDEN ÖNCE UYGULAMAYA GİRER

Pakette yer alacak önlemlerin bir kısmı için yasal düzenleme yapılacak. Önemli bir kısmı ise Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçirilecek. Seçimin beklenmesine gerek kalmadan önlemler uygulamaya konulacak.