İşsiz sayısı yaklaşık 3 milyona ulaştı!

İşe girenlerin yüzde 24,7’sı tarım, yüzde 19’u sanayi, yüzde 7,3’ü inşaat, yüzde 49’u ise hizmetler sektöründe görev aldı.

İşsizlik oranı, çift hanenin eşiğinde. Ağustos döneminde yüzde 9,8'e yükselen işsizlik eylülde yüzde 9,9'a ulaştı. İşsiz sayısı aynı dönemde geçen yıla göre 292 bin kişi artarak 2 milyon 831 bine yükseldi. İşsizliğin artışında mevsimsel etkilerin yanı sıra iç talebin yavaşlamasınin da etkisi oldu.

İşsiz sayısı ve işsizlik oranında artış ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan eylül döneminde de sürdü. İşsiz sayısı eylülde geçen yılın aynı dönemine göre 292 bin kişi artarak 2 milyon 831 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0,8 puanlık artışla yüzde 9,9 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,7 puanlık artışla yüzde 12,3, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 1,4 puanlık artışla yüzde 19,4 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde 0,7 puanlık artışla yüzde 12,3 oldu. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 1,4 puanlık artışla yüzde 19,4'e ulaştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise aynı dönemde yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Verilere göre Türkiye genelinde işsiz sayısı eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 292 bin kişi artarak 2 milyon 831 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma oranı, 2013 yılı Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puan artarak yüzde 51,3'e çıktı. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, 2,9 puan azalarak yüzde 37,2 oldu.

İşsizlik verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işsizliği düşürmek için her yıl 600 binden fazla istihdam oluşturulması ve bunun için de daha yüksek hızlı büyüme sağlanması gerektiğini kaydetti. Çağlayan, "İşsizlik oranımız yüzde 9,9 oldu. Biliyorsunuz; her sene sonbaharda işsizlikte mevsimsel bir artış oluyor. Bu artışı da öyle görmek gerekiyor. Tabii sadece bu değil; talep koşullarındaki değişim de istihdam piyasası üzerinde etkisini gösteriyor. O yüzden geçen senekinden daha yüksek bir oran görüyoruz." dedi. Yeni teşvik sistemiyle son 17 ayda 257 bin kişilik istihdam öngören teşvik belgesi düzenlendiğini vurgulayan Çağlayan, "Bugünkü işsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden daha düşük olsa da, neticede yüksek bir işsizlik oranımız var. Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek." değerlendirmesini yaptı.