İşsizken her ay düzenli maaş nasıl alınır?
Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, işsizken de her ay düzenli maaş almanın yollarını yazdı.
İşten atılanlar, 10 ay boyunca 1.011 TL işsizlik maaşı alabiliyor. Yani 10 ay boyunca iş bulamayanın 10 bin 110 TL'si garanti... Bunun yanında İş-Kur kurslarına katılıp günde 38 TL 'harçlık' almak mümkün...
Çalıştığı dönemde belirli bir süre işsizlik sigortasına prim ödemiş işsizler, işsiz kaldıklarında maaş alabiliyorlar. Ancak bundan yararlanmak için yalnızca prim ödemek yeterli olmuyor. İşten çıkartılma nedeninin de işsizlik sigortasından yararlanmayı gerektirecek nitelikte olması gerekiyor. İstifa eden, işyeri disiplin kurulu kararıyla işten çıkartılan veya kendi kusuruyla işsiz kalanlar işsizlik sigortasından yararlanamaz.
BİLDİRGEDEKİ KODA DİKKAT
İş sözleşmeleri feshedildiğinde işverenler SGK'ya işten ayrılış bildirgesi vermek zorundalar. İşçi istifa etmiş de olsa, işveren işten ayrılış bildirgesi vermek durumunda. İşten ayrılış bildirgesinde işten çıkış kodu bölümü işsiz kalan kişinin işsizlik sigortasından yararlanıp yararlanamayacağını belirliyor. Bu nedenle bu kod doldurulurken azami dikkat gösterilmeli. İşten çıkış nedeniyle bu kod uyumlu değilse işçi mağdur olabileceği gibi işverenin hatalı beyan vermesinin işveren açısından da olumsuz sonuçları olabilmektedir.
EN YÜKSEK 1.011 TL
Yüksek ücret alan çalışan aldığı ücret oranından işsizlik parası alamıyor. İşsizlik parasında üst limit var. Ücreti ne kadar yüksek olursa olsun işsiz kalan kişi işsizlik sigortasından en fazla 1.011,07 TL para alabiliyor. Dolayısıyla ücreti 3 bin TL olan kişi de aynı işsizlik parasını alıyor, 5 bin TL olan da. Bunun mutlaka değiştirilmesi gerekiyor.
Sağlık hakkı devam eder mi?
İşsiz kalan bir kişi, son bir yılda 90 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmişse işsiz kaldıktan sonra 100 gün, bu şart sağlanmamışsa 10 gün genel sağlık sigortasından yararlanabiliyor. Ancak bu sürenin sonunda hala iş bulamamışsa gelir testi yaptırmak durumunda kalacak.
Kasada 87 milyar birikti
İŞSİZLİK sigortası fonunda haziran ayı itibarıyla 87 milyar 177 milyon TL var. İşsizler için işsizlik sigortasından yararlanma kriterlerinin hafifletilmesi, hem gelir desteği sağlayacak, hem de genel sağlık sigortası primi ödemekten kurtaracaktır. Böyle olunca işsizin eşi ve çocukları da genel sağlık sigortasından yararlanabilecek. Bu yönde bir düzenlemenin yapılması sağlanmalıdır.
Bulunan işi kabul etmek zorunda
İşsizlik maaşı alan bir kişi, maaş aldığı dönem boyunca İŞKUR'un kendisine teklif ettiği, kendi mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına uyan, ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içindeki bir işi haklı neden olmaksızın reddederse aldığı maaş kesiliyor. Bu nedenle işsiz kişinin kendisine önerilen makul işleri kabul etmesi gerekiyor.
Sadece % 10'u maaş alabiliyor
Tüm bu koşullara rağmen işsiz kalan kişilerin ancak yüzde 10'u işsizlik maaşı alabiliyor. Bugün itibarıyla işsizlik sigortasından en fazla 10 ay yararlanmak mümkün. Bu süre uzatılarak süre uzadıkça işsizlik maaşının miktarının azalması yönünde bir formül uygulanabilir. Bu sayede işsizlik maaşının bireyleri tembelleştirmesinin de önüne geçilecektir.
10 aylık süre uzatılmalı
FONDAKİ paranın daha fazla işsiz için kullanılması çok önemli. Aksi taktirde fondaki para büyüdükçe fona prim ödeyen kişilerin fonun amacı dışında kullanılacağı yönündeki endişesi artacaktır. Bu nedenle işsizlik maaşı artırılmalı ve 10 aylık süre de uzatılmalı.
Eğitime katılan günde 38 TL alıyor
İŞKUR işverenlerle iş başı eğitim programları düzenliyor. Bu programlar çerçevesinde işsizler hem işbaşında meslek öğreniyorlar, hem de bu sayede istihdam edilebilirliklerini artırıyorlar. İşbaşı eğitim programına katılan kişilere İŞKUR tarafından günlük 38.48 TL ödeme yapılıyor. Eğitim sonrası eğer işveren bu kişileri işe alırsa kendisi de prim teşvikinden yararlanma şansına sahip oluyor.