İşsizlik maaşı 2016 İŞKUR alma şartları

İşsizlik maaşı 2016 ile ilgili son haber İŞKUR'dan geldi. İŞKUR, 2016 yılının ilk yarısında işsizlik ödeneği almak için başvuranların sayısının 730 bin 771 olduğunu açıkladı. İşsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı alma şartları neler?

İşsizlik sigortasından yararlanmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. 2002 yılında uygulanmaya başlayan işsizlik sigortası uygulaması, işten çıkarıldıktan sonraki dönemde vatandaşların mağduriyet yaşamaması için umut oluyor.

Bu kapsamda 2016 yılının ilk yarısında işsizlik ödeneği almak için İŞKUR'a başvuranların sayısı 730 bin 771 oldu. Başvurular sonrası yapılan değerlendirmeler sonucunda işsizlik ödeneği hak edenlerin sayısı 2013 yılında 422 bin 334, 2014 yılında 501 bin 636, 2015 yılında 589 bin 888, 2016 yılı ilk 6 aylık döneminde ise 386 bin 990 kişi oldu. 2016 yılı içerisinde toplam 1 milyar 593 milyon 233 bin TL ödeme yapıldı.

İşsizlik ödeneği alanların daha önce çalıştıkları iş kollarına bakıldığında her meslekten işsizin ödenekten yararlandığı görüldü. Bilgi ve iletişim, eğitim, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, finans ve sigorta faaliyetleri, gayrimenkul faaliyetleri, imalat, insan sağlığı ve sosyal hizmetler faaliyetleri, inşaat ve diğer hizmet faaliyetleri bu meslekler arasında yer aldı.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik maaşı hesaplama için en önemli noktalar primlerin ödenmiş olması ve gün sayısıdır. Eğer otuz günlük süre zarfında işsizlik maaşı için başvurmazsanız uygulamadan yararlanma şansınızı kaybediyorsunuz. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre; yüz yirmi gün primlerini ödeyen çalışanların 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün olarak, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün olarak ve son olarak da 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alma hakkı kazanmış oluyorlar. 2016 yılı ile birlikte işsizlik maaşında başka ne değişiklikler olacağı ise şimdiden merak ediliyor. İşsizlik maaşı sorgulama için ise e-devlet resmi web sitesine girerek bilgi alabilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?

Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşını kimler alabilir sorusunun cevabı ise belli oldu. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor. Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.