İşte prim borçları böyle sıfırlanacak!

Torba Yasa'dan prim borçlusu 3 milyon kişiye sevindirici haber çıktı.

MEMURLAR- Torba yasadaki en önemli düzenlemelerden biri de GSS prim borçlularına ilişkin... Yeni düzenlemeyle test yaptırmayanlara 3 ay hak tanınıyor. Testte aylık geliri 357 TL'den az çıkanın tüm borcu siliniyor, bu kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyor.

Akşam gaazetesinin haberine göre; Torba Yasa tasarısında sosyal güvenlik alanında da yeni haklar öngörülüyor. Özellikle doğum borçlanması hakkının 3'e çıkarılması ve tüp bebekte SGK tarafından 3. denemenin de karşılanması pek çok aileyi yakından ilgilendiriyor. Gelir testine girmeyenlerin borçlarının yeniden düzenlenmesi ve mavi kartlılara getirilen borçlanma hakkı yüzleri güldürecek.

DOĞUM BORÇLANMASI ÜÇE ÇIKTI

Şu anki uygulamada kadın sigortalılar en fazla iki çocuk için borçlanma yapabiliyorlardı. Tasarı yasalaşınca sigortalılık türü fark etmeksizin SSK'lı, Bağ - Kur'lu ve emekli sandığı mensubu kadınların tamamı diğer şartları sağlamaları halinde 3. çocuk için doğum borçlanması yapabilecek. Dolayısıyla pek çok kadının daha erken emekli olması mümkün olacak.

SİGORTALI OLMAK HALA ZORUNLU

Torba yasa tasarısında sigortalılık öncesi doğumların borçlanılabilmesine ilişkin herhangi bir hüküm yer almıyor. Kadın sigortalılar bu konuda da bir beklenti içerisindeydiler. Sigortalılık öncesi doğumları borçlanmak pek çok kadın sigortalıya daha erken yaşta emekli olma hakkı tanıyacaktı çünkü bu şekilde sigorta girişleri geriye gidebilecekti.

TÜP BEBEK DENEYENLERE MÜJDE

Tasarı SGK'nın tüp bebekte karşılayacağı deneme sayısını da 3'e çıkarıyor. Şu anki uygulamada SGK gerekli diğer şartların varlığı halinde en fazla 2 denemeyi karşılıyordu. SGK birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 katılım payı alıyor. Torba yasa sonrası üçüncü denemeden alınacak katılım payı oranı yüzde 20 olarak uygulanacak.

GSS PRİMLERİNE TAKSİT İMKANI

Torba yasa tasarısı gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlar için prim kolaylığı sağlıyor. Bu durumda olan yaklaşık 3 milyon kişi bu konuda atılacak adımı bekliyordu. Torba yasa tasarısı bu durumdaki 3 milyon kişi için prim kolaylığı öngörüyor. Buna göre, 1 Ocak 2012'den itibaren gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlara torba yasa hayata geçtikten itibaren 3 ay içerisinde gelir testine girme hakkı getiriliyor. Bu kişiler 3 ay içerisinde gelir testine girebilecekler ve ödemeleri gereken prim miktarı belirlenecek.

DÖRT AY İÇİNDE BAŞVURMALILAR

Belirlenen tutar miktarı 1 Ocak 2012'den itibaren ödemeleri gereken primi belirleyecek. Teste girenlerin geriye dönük borçları belirlenecek. 2014 Yılının ilk altı ayı için aylık geliri 357 TL'den düşük olanların geriye dönük olarak bütün prim borçları silinecek. Geliri 357 TL ve daha fazla olanların ise test sonrası belirlenen gelirleri üzerinden prim borcu tahakkuk ettirilecek. Gelir testine giren ve geriye dönük olarak borcu belirlenen kişiler, dört ay içerisinde SGK'ya başvurarak bu borçlarını gecikme zammı ve cezası olmadan taksitle ödeyebilecekler. Borçlarını taksite bağlayanlar ilk taksitlerini ödedikleri anda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecekler.

GECİKME FAİZİ SİLİNİYOR

Geliri asgari ücretin iki katından düşük olan ve daha önce gelir testi yaptırmış olmakla birlikte adına tahakkuk eden prim borcunu ödeyemeyenlerin de borçlarının gecikme zammı ve faizi silinecek ve taksit imkanı sağlanacak. Bu kişiler de borçlarını 12 taksitte ödeyebilecekler.

MAVİ KARTLI DA BORÇLANABİLECEK

Torba yasa tasarısındaki önemli düzenlemelerden bir tanesi de, yurtdışında yaşayan ve çalışan vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeyle doğumla Türk vatandaşı olan fakat izinle vatandaşlıktan çıkan Mavi Kartlılar da yurtdışında geçirdikleri süreleri borçlanabiliyorlar. Yurtdışı borçlanması ile yurtdışında geçirilen süreleri emeklilik hesabında dikkate alınıyor.

PRİM AFFI GERİ ADIM OLACAKTIR

Tasarıda prim affına ilişkin düzenleme yok. Yalnızca işverenlerin SGK'ya olan 100 TL'nin altındaki borçlarından kurumun vazgeçmesi hükmü var. SGK son 5 yılda gelir-gider dengesini kurdu. Sistem, açık vermekten kurtuldu. Bu noktadan sonra yapılacak her türlü prim affı, şimdiki sigortalıları rahatlatır ancak gelecek nesillerin omuzlarına taşıyamayacakları yükler yükleyebilir.