İşyeri hekimi kimdir, görevi nedir?

6331 sayılı Kanuna göre, işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş “işyeri hekimliği belgesi”ne sahip doktor demektir.

MEMURLAR- 6331 sayılı Kanuna göre, işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş “işyeri hekimliği belgesi”ne sahip doktor demek.

6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Kanunu uyarınca da, tıp doktorlarına, işyeri hekimi olarak çalışma onayı Türk Tabipler Birliği (TTB) ve hekimin bağlı olduğu Tabip Odası’nca verilmekte.

Kamuda çalışan hekimlerin işyeri hekimi olabilmelerine dair mevzuat hükümleri ise, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’da düzenlenmiş bulunmakta.

İŞYERİ HEKİMİ NE İŞ YAPAR?

İşyeri hekimi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ile sorumlu birincil çalışanlardan birini oluşturmakta.

İşyeri hekimi, bir işyerindeki çalışanların iş güvenliğinin temini, sağlık koşullarının gözetlenmesi, çalışanlara sağlık raporu verilmesi ve sağlık gözetimi yapılması, çalışma yaşamındaki hastalıkların teşhisi ve yaşanılan kazaların ön tedavisi, acil hallerde sağlık hizmetlerinin sağlanması, işyerinin tıbbi kayıtlarının tutulması gibi görevleri yapıyor.

6331 sayılı Yasa sonrasında işyeri hekimleri çalışanlara alınacak sağlık raporlarının düzenlenmesinden, periyodik kontrollerin yapılmasından da sorumlu. Zira yeni kanuna göre artık bu raporlar ve kontroller devlet hastanelerinden alınamıyor.

İşyeri hekiminin risk değerlendirmesi sürecinden eğitime kadar çok geniş sorumlulukları bulunuyor.

Başka bir deyişle işyeri hekimi artık işyerlerinde olmazsa olmaz bir kadro. İşverenler ya işyeri hekimi çalıştıracak yada OSGB’lerin işyeri hekimlerinden yararlanacak.