İşyerinden tazminatını alamayanlar dikkat!

Yıllarca çalıştığı halde işyerinden kıdem tazminatını alamayan çalışanlar dikkat! Tazmimanıtını alamayanlar neler yapmalı, mahkemeye başvuru yapmalı mı? İşte bu soruların cevapları..

MEMURLAR- 15 yıl 3600 günle emekli olacağım. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kıdem tazminatı yazısı aldım, işyerine getirdim. İşyerim tazminatımı ödemek istemiyor. Dava açarsam nereye açmam gerekiyor? S.S.

Takvim Gazetesi yazarı Ali Şerbetçi'nin haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldığınız emekli olabilir yazısına rağmen işveren kıdem tazminatınızı ödemiyor ise, önce işverenliğe noterden ihtarname göndererek, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yazısını da ekleyip, tazminatınızın ödenmesini talep edin.

Yine ödemezse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Buradaki görevli memurlar müracaatınızı inceler. Buna rağmen yine tazminatınız ödenmez ise iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Dava açtığınız tarihten itibaren yasal faiz de talep edebilirsiniz.

Bir gıda fabrikasında çalışıyorum, yılın 5-6 ayı 12 saat çalışıyoruz.
Muhasebecilerimiz kıdem tazminatı hesaplamasında, yaptığımız fazla mesailerin bir öneminin olmadığını söylüyor. Oysa kazançlarımız bordrolarımızda tam görünüyor. Bu doğru mudur? 5...332245 Nolu SMS

Kıdem tazminatının hesabında ikramiye ve ilave tediyeler (tevşik, başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları, havlu, sabun yardımı, ayakkabı veya bedeli (sosyal yardım niteliğinde olmak şartı ile), her yıl verilen yıllık izin harçlığı, çocuk yardımı, düzenli ödenen eğitim yardımı, gece zammı, vardiya primi, kıdem zammı, yüzde usulünün uygulandığı işlerindeki bahşişler gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma, kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

Ne Zaman Emekli Olurum?

29.05.1971 doğumluyum. 21.10.1986 işe giriş, 25.12.2004 çıkış tarihim. 5763 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Hüseyin USTAOĞLU

SSK girişinize göre 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız tamamlanmış. 25 yıl şartınız 29.05.2014 tarihinde, 49 yaş şartınız da 2020 yılında dolacak. Bu durumda 29 Mayıs 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.