Kamuda kıyafet özgürlüğü için 10 milyon imza

Memur-Sen, 'Kamuda Kılık-Kıyafet Özgürlüğü için 10 Milyon İmza Kampanyası' başlattı. Toplanan bu imzaların Başbakanlık'a gönderileceğini belirten Memur Sen halkı bu kampanyaya davet etti.

Memur-Sen Başkanlar Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada kampanyanın başladığı, bir ay içinde toplanacak 10 milyon imzanın Başbakanlık'a verileceği açıklandı.

Yapılan yazılı açıklamada, Memur-Sen'in kurulduğu günden beri temel hak ve özgürlüklerden yana taraf olduğu, bunun aksi uygulama ve dayatmaların karşısında olduğu hatırlatılarak, "Savunduğumuz değer ve ilkelere yönelik dayatmaların da her zaman karşısında durduk. Bu anlamda, son olarak 30 Kasım 2012’de TBMM önünde bir eylem yaparak kamu görevlilerinin kılık kıyafet özgürlüğünü elde etmelerine yönelik, başörtüsüne özgürlük eylemi gerçekleştirdik. Eğitim-Bir-Sen de, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü 81 ilde basın açıklamaları ve 2 Ocak 2013’te yeni yılın ilk mesai gününde iş yerlerine serbest kıyafetle giderek sivil itaatsizlikle devam ettirmiştir." denildi. 650 bin üyesiyle kamu çalışanlarının en büyük konfederasyonu olan Memur-Sen'in bu noktada kamuoyunu da eylemlilik sürecine dahil edecek şekilde, Başbakanlığa sunulmak üzere ‘Kamuda Kılık-Kıyafet Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza’ toplama kararı aldığı belirtildi.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKSIN

Memur-Sen Başkanlar Kurulu açıklamasında; saç, sakal, bıyık, favori ve tırnak uzunluğu ile ilgilenen, kadınlara başı açık olmayı dayatan, kazağın yakasıyla, pantolonun kumaşıyla, ayakkabının topuk boyuyla ilgilenen Anayasada ve herhangi bir kanunda olmayan 1982 model darbe dönemi kalıntısı kılık-kıyafet yönetmeliğinin değişmesi istendi. Referandumla kadınlara pozitif ayrımcılığın onaylandığına dikkat çekilen açıklamada, kamuda kadınların kategorize edildiği ve başörtüsü sebebiyle ayrımcılık uygulandığı belirtildi. Başörtüsü yasağının kadın kadın eşitsizliğine neden olduğunun da belirtildiği açıklamada, başörtüsü takan kamuda görev yapan kadın çalışanlara zorla başlarının açtırıldığı, bu uygulamayla bizzat devlet tarafından kadına psikolojik şiddet uygulandığı dile getirildi.

Memur-Sen Başkanlar Kurulu açıklamasında, imza kampanyasının işleyiş sürecine ilişkin şu açıklamalara yer verildi: "Çalışma hayatında başörtüsü yasağının kalkması talebimizi de içeren ve 30 günde toplayacağımız, irade beyanı niteliğindeki imzaları hayata geçirilmek üzere Başbakanlık’a sunulmak üzere bu günden itibaren kampanyamızı başlatıyoruz. İmzaların Başbakanlık’a verilmesinden sonra başta konuya ilgi ve destekleri için Cumhurbaşkanlığı olmak üzere TBMM ve siyasi partilere de bilgi verilecektir. Ülke genelinde tüm kamu çalışanlarını kapsayacak imza kampanyamız, konfederasyonumuza bağlı 11 sendika, şube başkanlıkları, il, ilçe ve işyeri temsilcilikleri tarafından stantlar açılacak yürütülecek. İmza kampanyamız konuyla ilgili yapılacak sempozyum, panel, konferans, afiş ve benzeri çalışmalarla gündemde tutulacaktır. Şubelerimizde toplanacak imzalar daha sonra konfederasyonumuza aktarılacak ve tüm genel başkan ve genel merkez yöneticilerimizin katılımıyla Başbakanlığa teslim edilecektir."

Memur-Sen Başkanlar Kurulu açıklamasında kılık-kıyafet yasağı sebebiyle bir çok bedelin ödendiği, yeni bedellerin ödenmemesi için yasağın kalkması istenirken, toplumsal duyarlılığı olan sivil toplum örgütleriyle, kurum ve kuruluşlara da imza kampanyasına destek olma çağrısı yapıldı.