KESK davasında Kürtçe savunma kabül edildi

KESK’e üye ve yönetici 15 kadın hakkında “KCK üyeliği”nden açılan davanın 3. duruşmasında a Kürtçe talebi kabul edildi

KESK’li 15 kadın sendikacının “KCK üyeliği”nden yargılandığı davanın 3. duruşması görüldü. Önceki duruşmada reddedilen 3 kadın sendikacının anadilde savunma talebi kabul edilirken, kadın sendikacıların yurt dışı yasağı da kaldırıldı.

KESK’e üye ve yönetici 15 kadın hakkında “KCK üyeliği”nden açılan davanın 3. duruşması Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıkların bir kısmı ve avukatlar katıldı. Önceki duruşmada KESK eski Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Tüm Bel-Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren, SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun, savunmalarını Kürtçe yapma talebinde bulunmuşlardı. Kürtçe savunma talebinden bulunan sendikacılardan duruşmaya katılan Bedriye Yorgun ile mahkeme başkanı arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Mahkeme başkanının Kürtçe savunma talebini sorması üzerine Yorgun Kürtçe evet yanıtı verdi. Daha sonra ikinci kez aynı soruya karşılık yine Kürtçe evet diyen Yorgun ile Kürtçe yanıt verdiği için mahkeme başkanı, “Yasal düzenlemede anadilde savunma hakkı var. Adil yargılama için soruyorum” dedi.

Mahkeme başkanı, daha sonra avukatlara taleplerini sordu. Sanık avukatlarından Murat Yılmaz, raporlu olduğu için duruşmaya katılmayan müvekkili Güler Elveren’in Kürtçe savunma talebinin olduğunu belirtti. Sanık avukatları ayrıca kadın sendikacıların yurt dışı yasaklarının da kaldırılması talebinde bulundu. Taleplerin ardından mahkemeye kısa bir ara verildi.

Aranın ardından mahkeme başkanı, açıkladığı kararında yurt dışı yasağını kaldırdığını belirterek, duruşmayı 13 Haziran tarihine erteledi.

ÖNCEKİ DURUŞMADA ANADİLDE SAVUNMA REDDEDİLMİŞTİ

Bir önceki duruşmada savcının, "Sanıkların meramını anlatacak düzeyde Türkçe konuşabildiğini" gerekçe göstererek, anadilde savunma talebinin reddedilmesini istemiş, mahkeme başkanı da, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılamayı düzenleyen maddesinde sanığın duruşmada kullanılan dili anlamadığı ya da konuşamadığı taktirde, CMK'nun 202/1 maddesi gereği sanık veya mağdurun meramını anlatacak kadar Türkçe bilmediği taktirde tercüman hakkı verilir hükmü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihatlarına göre tercümandan yararlanma hakkı sanığın yargılamada kullanılan dili anlamadığında veya konuşamadığında yargılamada eşitliği sağlamayı güttüğü hükmü göz önünde bulundurulursa, sanık Morsümbül'ün sorgu ve savcılık tutanaklarını okuyup imzaladığı, mesleği, eğitim öğretim durumu, duruşma dilini bildiği" gerekçeleriyle anadilde savunma talebini reddetmişti.

Ancak bu duruşmada anadilde savunmanın yasal düzenlemede de yer aldığını hatırlatan mahkeme başkanı, Kürtçe savunmaların kabul edileceğini belirtti.  Yorgun, Morsümbül ve Elveren, 13 Haziran’daki 4. duruşmada anadilde savunmalarını yapabilecekler.

KCK operasyonları kapsamında 13 Şubat 2012’de gözaltına alındıktan sonra 9'u tutuklanarak cezaevine gönderilen 15 kadın sendikacının ilk duruşması 4 Ekim’de görülmüş ve tutuklu 9 sendikacıdan 6’sı bırakılmıştı. Tutuklu olan 3 kadın sendikacı da 13 Aralık 2012’deki ikinci duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.