KESK iş güvenliği ve ücretleri grev sebebi ilan etti!

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Faruk Çelik’e, “iş güvencesine yönelik hiçbir şeyi tartışmayacağımızı ve gündem konusu yapmayacağımızı söyledik” dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İş güvenliği ve ücretler üzerinden hiçbir tartışmayı kabul etmediklerini belirterek, bunları ‘grev sebebi’ saydıklarını söyledi. Özgen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, “iş güvencesine yönelik hiçbir şeyi tartışmayacağımızı ve gündem konusu yapmayacağımızı söyledik” dedi. 

Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında önceki gün sendika yöneticileri ile bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendika temsilcilerini dinledi. Toplantıda, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda yapılması öngörülen değişiklikler konuşuldu. 4/C'lilerin kadroya alınmasına "mali yük getirir" gerekçesiyle karşı çıkan Çelik, rotasyonu (çalışan için mecburi yer değiştirme) dayattı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Bakanlık ile yaptıkları toplantıda, "iş güvencesine yönelik hiçbir durumu tartışmayacaklarını" belirttiklerini söyledi. "Çalışma Bakanlığı'na düşüncelerimizi ifade ettik. Bir kere, iş güvencesine yönelik hiçbir şeyi tartışmayacağımızı ve gündem konusu yapmayacağımızı söyledik" diyen Özgen, ücretlerin performansa dayalı olmasını değil; toplu iş sözleşmesi ile ele alınmasını istediklerini kaydetti.

'PERSONEL DAĞILIMINDAKİ DENGESİZLİK ROTASYONLA GİDERİLMEZ'

Özgen, hükümetin planı olan rotasyon uygulamasının da kamu çalışanlarını mağdur edeceğini belirterek, "Hem de çalışanlar üzerinde hükümetin tahakkümünü sürdürmeye yönelik bir girişim" dedi.

Bölgelerdeki personel dağılımındaki dengesizliğin rotasyon ile giderilmesinin yeni sorunlar yaratacağını ifade eden Özgen, personel açığının giderilmesini önerdi. Özgen, şunları kaydetti: "Birçok Bakanlık personel açığı olduğunu belgeliyor aslında. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, 120 bin öğretmene ihtiyaç var; bize göre bu rakam 200 bin. Yine Sağlık Bakanlığı da 50 bin doktora, 100 bin hemşireye ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ama Hükümet, Maliye Bakanlığı'nın koyduğu kotayı bahane göstererek personel almıyor. Rotasyon usulüyle, yani çalışanları zorla oradan oraya göndermeyle sorunu gidermeye çalışıyor. Sosyoekonomik durumu düşük bölge ve illere yönelik birçok sosyal, ekonomik olarak öncelikli teşvikler geliştirilerek kamu personelinin oraya akışı sağlanabilir."

İş güvenliği ve ücretler üzerinden hiçbir tartışmayı kabul etmediklerini bildiren KESK Genel Başkanı, bunları "grev sebebi" saydıklarını ve bir sonraki görüşmelerde bunların gündem olmaması gerektiğini belirtti.

'ANA-AKIM MEDYA ÇARPITIYOR'

Tartışmaları ana-akım medyanın "memura yeni maaş" olarak sunmasını da eleştiren KESK Genel Başkanı Özgen, "Medya onlara verilen bilgileri farklı sunuyor, çarpıtıyor. Kimi zaman bizim verdiğimiz bilgileri de çarpıtıyor. Sosyoekonomik düzeyi dezavantajlı olan bölge ve illere sosyal ve ekonomik teşvikleri ifade ederken, bu ekstra maaş değil; olması gerekeni kapsıyor. Bu, oradaki dezavantajlı durumu güçlendirerek kamu çalışanlarının istihdamını uzun süreli kılmak içindir. Dolayısıyla yeni bir müjde, yeni bir umut gibi yansıtmaya çalışılmamalı" diye konuştu.

Bakanlık, sendikalarla yaptığı toplantı kapsamında Bakanlar Kurulu'na brifing verecek ve Hükümet nasıl bir adım atacağını kararlaştıracak.