Kıdem tazminatı geliyor mu son durum ne?
TGSD Başkanı Şeref Fayat, Elkoca Hukuk Bürosu’nun katkılarıyla düzenlenen İş Hukuku Semineri'nde konuştu. Fayat, "İstihdam üzerinde en büyük kambur olan kıdem tazminatı çalışanlarımızla zoraki nikâha dönüştü" dedi.
Kıdem tazminatında mevcut sistemin işvereni kayıt dışına zorladığının altını çizen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (TGSD) Şeref Fayat, “Resmi rakamlara göre sektörde istihdam edilenlerin yüzde 50’si kayıt dışı çalışıyor. Hükümetimizin kıdem tazminatı konusunu üç ay içinde çözme kararlılığını önemli bir adım olarak değerlendiriyorum” dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin Elkoca Hukuk Bürosu’nun desteği ile düzenlediği iş hukuku seminerinde başta kıdem tazminatı olmak üzere sektörü ilgilendiren yasal mevzuat mercek altına alındı.
Seminerin açılışında konuşan TGSD Başkanı Şeref Fayat, yasa sık sık değişmese de zaman içinde uygulamada bir takım yeniliklerle karşılaştıklarını söyledi. Gelişmelerden her zaman günü gününe haberdar olamadıklarını vurgulayan Fayat, bilgileri tazelemek, karşılıklı deneyimleri paylaşmak ve akıllardaki sorulara yanıt bulmak amacıyla seminer düzenleme ihtiyacı hissettiklerini söyledi. İş hukukunda işverenler için en sıkıntılı konuların başında kıdem tazminatı geldiğini vurgulayan Fayat, sözlerine şöyle devam etti:
“KIDEM TAZMİNATI İŞVERENİ CEZALANDIRMA MÜESSESESİNE DÖNÜŞTÜ”
“Kıdem tazminatı, ülkemize istihdam ve katma değer yaratan işverenleri adeta cezalandırma müessesine dönüşmüş bulunuyor. Diğer taraftan çalışanların yüzde 85-90’ı kıdem tazminatından yararlanamıyor. Mevcut haliyle istihdam üzerinde en büyük kamburu oluşturan kıdem tazminatı, belli bir süre sonunda işveren ile çalışan arasında zoraki nikâh halini alıyor. Mutsuz personel tazminatı nedeniyle istemediği halde çalışmaya devam ediyor, işveren de verimsiz çalışanın iş akdine son veremiyor. Bu zoraki nikâh nedeniyle resmi rakamlara göre sektörde istihdam edilenlerin yarısı kayıt dışı çalışıyor. Hükümetimizin kıdem tazminatı konusunu üç ay içinde çözme kararlılığını önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.”
BİR HÂKİME YILDA 1283 DOSYA DÜŞÜYOR
Seminerin konuşmacılarından Hâkim İbrahim Halil Şua ise yargıda işveren ve çalışan arasındaki uyuşmazlıklardan kaynaklanan iş yükünün her geçen gün biraz daha arttığını söyledi. İş mahkemelerine gelen dosya sayısının 2004’te 190 bin iken 2014’te 425 bine çıktığını bildiren Şua, şunları söyledi:
“İş mahkemelerinde 2004’te 329 gün olan bir davanın sonuçlanma süresi 2014’te 417 güne çıkmış bulunuyor. Bir hâkime yılda 1283 dosya düşüyor. Yargıtay’da temyiz edilen her üç dosyadan birini iş davaları oluşturuyor. Yüksek Mahkeme’de 5 daire sadece iş davalarına bakıyor. Bu iş yükünün azalması için sorunun yargı sürecine taşınmadan işveren ile çalışan arasında karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde çözülmesini tercih ediyoruz.”
Hâkim Halil İbrahim Şua açılış konuşmalarının ardından, başta kıdem tazminatı olmak üzere iş yerinde mobbing, emeklilik, izin hakkı ispatı, e-mail denetlenmesi gibi çalışma hayatında güncel konularla ilgili bir seminer verdi. Şua, ayrıca katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.