Madencilere en az 2 bin lira maaş!
İşveren ve işçilerin mağduriyetini ortadan kaldırmak amacıyla Maden Yasası'nda birtakım değişikliklere gidiliyor. Maden işçisi en az 2 bin lira maaş alacak, haftalık izni 2 güne çıkarılacak. İşte diğer detaylar...
- Hükümet Soma faciasının ardından çıkardığı Maden Yasası'nda revizyona gidiyor. İşverene ağır yük getiren yasada taraflarla yeniden masaya oturan hükümet, işçi aleyhine olmayacak ancak işverenin de zarara uğramasını engelleyecek yeni formül buldu. Önümüzdeki hafta Meclis'e sevkedilmesi beklenen yasa tasarında günlük 6 saat çalışma süresi 7.5 saate çıkarılıyor. İşçilerin burada mağdur olmaması için haftalık izin süreleri 1 günden 2'ye çıkarılacak.
AKSAKLIK YAŞANMIŞTI
Sabah gazetesinin haberine göre; bir önemli değişiklik ise yeraltında çalışan işçilere verilecek maaşlarda yapılacak. Yasada yer alan "Yeraltında çalışan işçilerin alacakları maaş iki asgari ücretten az olmaz" düzenlemesinden vazgeçiliyor. Bu düzenleme, maden işçilerinin maaşlarının taban ücreti olarak algılanmıştı. Maden işçilerini en düşük maaşı 2 bin lira olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu hafta içinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda katıldığı bilgilendirme toplantısında bu konu gündeme gelmişti. Soma'da yaşanan maden faciasının ardından madencilere yönelik devrim niteliğinde kanunda bazı aksamalar ortaya çıkmıştı. İşverenler yapılan düzenlemede bazı maddelerin kendilerine ağır yük getirdiğini ve zarara uğradıklarını gerekçe göstererek birçok madenciyi işten çıkarmıştı. Hükümet madenlerin kazalara karşı son model teknolojik özelliklerde donatılması için çalışmalarını sürdürecek.
ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENİYOR
"Yeraltındaçalışan işçiler, günde 6 saatten fazla çalışamaz" maddesi de revize edilecek. İşçilerin madene giriş ve çıkışı da dikkate alınarak çalışma saatleri 7.5 saate çıkarılacak. Bununla verimliliğin artırılması hedeflenirken, işçilerin mağdur olmaması amaçlanıyor.
TEKNOLOJİYE TEŞVİK
Kazalarakarşı son model teknolojik özelliklerde donatılması için madenlere teşvik verilmesi gündemde. Ayrıca işçi sağlığıyla ilgili önemli düzenlemeler de yapılacak. Temiz havanın girdiği, kirlinin tahliye edildiği iki ayrı havalandırma borusu zorunluluğu getirilecek. Hükümet bunu ise yönetmelikle yapacak.