Memur-Sen toplu sözleşmede ne isteyecek?

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmede ne isteyeceklerini, önceliklerinin neler olduğunu açıkladı...

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Heyet Başkanı olarak yaptığı konuşmada, kendilerine gönderilen gündemdeki 6 maddeye ilişkin görüşlerini açıkladı.

161 KONUNUN ÇÖZÜLMESİNİ UMUYORUZ

Gündemdeki konuların içinde esas gündemin 6. madde olması gerektiğine dikkat çeken Gündoğdu, “Bize gönderilen gündemde 6 madde var. 6. madde, gündemimizin esas konusu olması gerekiyor. KPDK'nın önceden kararlaştırdığı, bugün sonuç almayı hedeflediğimiz 161 madde var. Bunlardan 13 tanesi KHK tasarısı olarak hazırlanan, bugün neticelendireceğimiz konuydu. 2 tanesi Bakanlar Kurulu'nun uhdesinde olan, biri yönetmelik tasarısı taslağı, iki tane genelge, bir tane tebliğ. Bunun haricinde 30'un üzerinde genel konu, 112 tane de hizmet kolu talebi olmak üzere 161 maddeyi bugün sonuçlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Gündemin birinci maddesinde yer alan ‘personel statüleri'ne yönelik görüşlerinin baştan beri belli olduğunu ifade eden Gündoğdu, 4-C'liler dahil kalan sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi taleplerini tekrarladı. 161 maddenin, onlarca toplantıdan süzülüp buraya geldiğini kaydeden Gündoğdu, “Bugün bu 161 konunun çözüme kavuşmasını umuyoruz. Yeni toplu sözleşmeye yeni konularla girelim” şeklinde konuştu.

KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİ DEĞİŞMELİ

Kamu görevlileri kılık-kıyafet yönetmeliğine yönelik eleştirisini de tekrarlayan Ahmet Gündoğdu, şunları söyledi: “Bu salonda yapılan toplu sözleşme taleplerimizden biri olan kılık-kıyafet serbestliğine yönelik talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. 82 model kamu görevlileri kılık-kıyafet yönetmeliğinin değişmesini istiyoruz. Darbecilerini yargılayan ülkemiz, darbe dönemi kalıntısı yönetmelikten kurtulamamıştır. Anayasa maddelerini referandumla değiştiren ülkemizde, yönetmelik değiştirmek anayasa değiştirmekten daha zor konuma getirilmiştir. Talebimizi, gerçekleştirdiğimiz imza kampanyası ile somutlaştırdık ve 12 milyon 300 bin imzayı bu salonda zat-ı alinize teslim ettik. Daha sonra da fiili durum başlattık. İmza kampanyamıza destek veren Kamu-Sen ve KESK'in tabanına da teşekkür ediyorum.”

İŞ GÜVENCESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ DOKUNDURTMAYIZ

Gündoğdu, kamu personel sistemine yönelik gündemdeki tartışmalara sert tepki göstererek, “Biz, ‘çalışanlar'a geçmek istemiyoruz, zaten çalışıyoruz. İş güvencesinin kaldırılması bizim kırmızı çizgimizdir. İş güvencesine dokundurtmayız” dedi.

Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda, personel statüleriyle ilgili bölümde konuşan Ahmet Gündoğdu, basından öğrendikleri düzenleme söylentilerinin kendilerini rahatsız ettiğini kaydetti. Çalışanlar kavramına karşı olduklarını söyleyen Gündoğdu, “Memur, memur olarak çalışsın, işçi işçi olarak çalışsın. Herkes işini bu şekilde yapmaya devam etsin” ifadelerini kullandı.

İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde istihdamı sağlamak için gündeme getirilen rotasyon söylentisine tepki gösteren Gündoğdu, “Rotasyon geliyor haberleri, uyuyan devi uyandırma çabalarının bir parçası ise bunda büyük oranda başarılı olunmuştur. Kamuda personel dağılımındaki dengesizliğe rotasyonla çözüm bulunmasını doğru bulmuyoruz. Kavimler göçüne şiddetle karşıyız. İstihdamda kolaylık isteniyorsa, zorluk çekilen yerlere pozitif ayrımcılık yapılarak bu sorun aşılabilir. Devlet eski alışkanlıklarından vazgeçmeli. Bölgede çalışanlara pozitif ayrımcılık yapılmalı” diye konuştu.

Gündoğdu, pozitif ayrımcılık konusuna getirdikleri önerileri ise şu şekilde açıkladı: “Kamu görevlisi ihtiyacının karşılanamadığı ve yoğun sirkülasyonun yaşandığı hizmet alanlarında görev yapan kamu görevlilerine pozitif ayrımcılık yapılmalı. Bunun için, özel hizmet tazminatlarının artırımlı ödenmesi, gelir vergisi indirimi sağlanması, sosyal güvenlik primi kişi keseneklerinin bir bölümünün devlet tarafından ödenmesi, eş ve çocuk yardımının artırımlı ödenmesi, zorunlu hizmet yükümlülüğü veya zorunlu bölge hizmeti öngörülen hizmet alanında zorunluluk süresinden fazla kaldığı her yıl için 3 ay veya 5 yıl için bir yıl fiili hizmet zammı verilmesi, yer değiştirmelerde veya sınava ya da puanlamaya dayalı yöneticilik görevlerine atanmada bu tür hizmet alanlarında görev yapılan hizmet süreleri için ilave hizmet puanı verilmesi, bu hizmet alanlarında görev yapılan sürenin 3 veya 5 yılı aşmasından sonra bu hizmet alanları için verilen hizmet puanlarının iki kat olarak hesaplanması gibi teşvik ve ikna edici seçenekler hayata geçirilmelidir.”

İlkokul, ortaokul ve lise mezunu 4/C'li personelin kadroya alınarak genel idari hizmetler sınıfına alınması, mezuniyeti uygun olanların görevde yükselme imkanlarından faydalanmasını isteyen Gündoğdu, üniversite mezunlarının ise genel idari hizmetler sınıfına alınması talebini dile getirdi. Özel sektörden kamuya yapılan atamalara da değinen Gündoğdu, devlet memurları ile özel sektörden gelenlerin aynı kriterlere tabi olmaması gerektiğini kaydetti. Disiplin cezalarına yönelik tartışmalara da değinen Gündoğdu, cezaların ağırlaştırılmasına karşı olduklarını belirtti.