Memurlar beş konuda taviz verdi!

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon memurun önümüzdeki iki yıllık dönemde alacakları zam oranlarını karara bağlayan toplu sözleşmeler sebebiyle memurların en az beş konuda taviz verdiği ortaya çıktı.

Taraf gazetesinin haberine göre; memur ve memur emeklileri, en büyük golü enflasyon farkından yedi. Yıllık 175 liralık seyyanen zam yapılmasının öngörüldüğü 2014 yılında memurların, enflasyon farkı uygulaması da rafa kaldırıldı. Enflasyon yüksek çıkarsa, memurlar hiçbir hak talep edemeyecek.

Toplu sözleşme uzlaşma tutanağında, enflasyon farkı ile ilgili düzenleme yedinci maddede yer aldı. Maddeye göre, memur ve memur emeklilerine, 2013 yılının ikinci altı ayında enflasyon oranı yüzde 3’ün üzerinde gerçekleşirse, aradaki fark zam olarak ocak ayı maaşlarına yansıtılacak. Maddeye göre, memurlara 2014 yılının ilk ve ikinci altı aylık dönemi için ise enflasyon farkı ödenmeyecek. Enflasyon farkı uygulamasına bir yıllık aradan sonra 2015’te yeniden dönülecek. Yüzde 3+3 zam verilmesi öngörülen 2015 yılında, altı aylık dilimler halinde ve enflasyonun yüzde 3’ü geçmesi durumunda aradaki fark enflasyon farkı olarak yansıtılacak.

'ENFLASYON FARKI' KAYBEDİLDİ!

Enflasyon farkı yaklaşık 15 yıldır uygulanıyordu. Toplu sözleşme ile ilk kez fark uygulamasına bir yıl ara verilmiş oldu. Hesaplamalara göre, 2014 yılında 2 bin lira maaş alan bir memur, brüt 175 lira net olarak da 125 lira toplam zam alacak. Bu da yaklaşık yüzde 6.2 zam yapılması anlamına geliyor. Aynı yıl içinde enflasyon oranı yüzde 8 düzeyinde çıkarsa, memurlar yüzde 2 zamdan mahrum olacak. Yine, enflasyonun yüzde 9 veya 10 düzeyinde çıkması halinde ise memurların kaybı yüzde 4’e kadar yükselecek.

EK YARDIMLAR DA ETKİLENECEK!

Memurlara 2014 yılında yapılacak seyyanen zam, ek ödemeleri de etkileyecek. Ek ödemelerin büyük kısmı, memur zam oranı ile belirleniyordu. Yüzdelik bir artış olmayacağı için, ek ödeneklerin belirlenmesinde, 2013 rakamları baz alınacak. Buna göre, 2014’te, memurlara yılda iki kez zam yapılmayacak. Aile yardımı ödeneği miktarı 2013 yılı rakamları baz alınarak belirlenecek. Doğum ve ölüm yardımı oranları ile yabancı dil tazminatı miktarlarında artış olmayacak. Yine, devlette sayıları 450 bini bulan üst düzey bürokratların maaşlarındaki artış, yüzde 1.5- yüzde 2 düzeyinde kalacak. Ayrıca, devlet memuru aylığına bağlı ödemelerin hiç birisinde bir artış yapılmayacak. Çünkü, ek ödemelerle ilgili tüm artışlar, memur maaş katsayısındaki artış ile belirleniyor. Gelecek yıl ise yüzdelik zam uygulanmayacağı için bu tür ödemelerin büyük kısmı aynı seviyede kalacak veya 2013 yılı rakamları ile tespit edilecek.

Öğretmene yüzde 16 zam

TOPLU sözleşmeden en kârlı ise öğretmenler çıktı. Öğretmenlere 175 liranın dışında 150 liralık ek zam yapılacak. Böylece, öğretmenlere gelecek yıl verilecek zam oranı yıllık yüzde 16 düzeyine çıkacak. Öğretmenlere verilecek zam oranı, alınan maaşa göre değişecek. Örneğin, 1/4 derecede 25 yıllık hizmeti olan öğretmen maaşında yüzde 12.32 artış olurken, 7/1 derecede altı yıl hizmeti olan bir öğretmenin maaşında ise yüzde 14.10 oranında zam yapılmış olacak.

KİM NE KADAR MAAŞ ALACAK?

» Memurlar, gelecek yıl brüt olarak 175 lira zam alacak. Bunun dışında memura yüzdelik zam yapılmayacak.

» Aynı yıl içinde 175 liralık artışın memur maaşlarına net olarak yansıması 123 lira da kalacak.

» Memur emeklilerinin maaşlarında 140 liralık artış yapılacak ve bunun dışında başka artış olmayacak.

» Öğretmenlere ilave olarak 150 liralık bir tazminat ödemesi yapılacak.

» İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarındaki artışlar geçmiş enflasyona göre belirlenecek. Burada bir değişiklik olmayacak.

NELERİ KAYBETTİLER?

» Altı aylık dönemler halinde iki ayrı zam alamayacaklar.

» Enflasyon farkından yararlanamayacaklar.

» Aile yardımı ödemelerinde 2013 yılı rakamları baz alınacak.

» Cenaze, doğum gibi ek ödemelerde de artışlar sınırlı kalacak.

» Yüksek ücretli memurların artış oranı yüzde 1.5-2’ler düzeyinde olacak.