Memurlar hükümetten değil Memur Sen'den hesap soruyor

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır memurların beklentilerinin karşılanmaması durumunda hükümetten değil yetkili sendika olarak Memur-Sen'den sorulduğunu vurguladıktan sonra "Ek Ödeme Bir Aldatmacadır! ve Faturası Memur-Sen'e Kesilmiştir" dedi.

Memur-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında konuşan Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır "Hukuki dayanaktan yoksun olmamasına rağmen yıllarca sürdürülen başörtüsü yasağının sonlandırılması amacıyla Memur-Sen ve ona bağlı sendikalar tarafından başlatılan “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” kampanyasının ardından Türkiye genelinde eğitim ve kamu kurumlarında fiilen sürdürülen sivil itaatsizlik eylemi gerçek anlamda sendikal bir duruşun ifadesidir." Dedi

Kampanyanın sürüncemede kalmasına müsaade edilmemelidir

Kampanyada toplanan 12 Milyon 300 Bin imzanın gereği yerine getirilmek üzere hükümete teslim edilmesinden sonra hükümetin adeta 12 Milyon 300 Bin imzayı adeta yok sayması kampanyanın lehinde ve aleyhinde hiçbir beyanda bulunmamak suretiyle işi adeta sürüncemede bırakması demokratik ülkelerde eşine rastlanır bir durum değildir diyen Kır "12 Milyon 300 Bin İmza'nın İktidar partisinin son seçimlerde aldığı oyun yarısından, ana muhalefet partisinin aldığı oyun tamamından, diğer muhalefet partilerinin aldığı oyların tamamının 2 katından daha fazla olduğunu hatırlattı. Memur-Sen olarak, topladığımız imzaları Hükümete teslim etmek suretiyle sorumluluğumuzu hükümetin üzerine bırakmış olabiliriz ancak topladığımız imzalara millet adına sahip çıkarak bu işin sürüncemede kalmasına da müsaade etmemek de görevimizdir." Dedi.

Sendikal faaliyetler sendikal kurallar içinde yapılmalıdır

Daha sonra toplu sözleme süreciyle ilgili olarak konuşmasını sürdüren Kır şöyle konuştu: Sendikal faaliyetlerin mutlaka sendikal kurallar içerinde yapılmalıdır. Yetkili sendika olarak kamu çalışanlarının var olan haklarını korumak, alınan kazanımların daha iyisini almak gibi bir sorumluluğumuz vardır. Kamu çalışanlarının beklentileri karşılanamadığında hesap, hükümetten değil yetkili sendika olarak Memur-Sen'den soruluyor.

Ne yazık ki hükümet; her yıl toplu sözleşme süreci öncesinde toplu sözleşme
masasında görüşülmesi gereken konuları kendi inisiyatifi doğrultusunda uygulamaya sokmak suretiyle parsayı kendisi toplarken, kamuoyu nezdinde sendikaların itibar kaybetmesinin de yolunu açıyor.

657 S.Kanuna dahil çalışanlar arasında imtiyazlı kurumların oluşması engellenmelidir

Nitekim sendikalara rağmen hükümet; 2011 yılında çıkarılan 666 Sayılı Kanun Hükmünde kararname gereği eşit işe eşit uygulamasıyla farklı bakanlıklarda aynı unvanla çalışan kamu görevlilerine “ Ek Ödeme” vermek ve maaşlarını eşitlemek suretiyle güya eşitlik sağlamış görüntüsü vererek göz boyamıştır.
Diğer taraftan eğitim emekçilerine ve akademisyenlere muadili yok gerekçesiyle ek ödeme vermemiş, TBMM, C.Başkanlığı ve Üst Kurullar gibi kurumları da bu uygulamanın kapsam alanı dışında tutmak ve maaşlarında daha yüklü miktarda iyileştirme yapmak suretiyle hem çalışanlar arasında yaptığı adaletsizlik hem de kurumlar arasında imtiyazlı kurumların oluşturmasının faturası bilahare Memur-Sen'e çıkarılmıştır.

Gerçek sendikacılığın yapıldığı ülkelerde en güçlü hükümet bile olsa böyle bir uygulamaya asla cesaret edemeyeceğini savunarak, Memur-Sen olarak yetkilerimize sahip çıkmalıyız, kamu çalışanlarına karşı sorumluluğumuz yerine getirmeliyiz. Hangi kurumda çalışırsa çalışsın adı, sanı ne olursa olsun 657 Sayılı Kanuna tabi olup, aynı unvanlaçalışanların maaşlarının eşitlenmesi için mücadele verilmesi suretiyle bu tür haksızlıklara fırsat vermemeliyiz Dedi.

Ek Ödeme tüm kamu görevlilerine verilmeli ve Ek Ödeme Emekliliğe yansıtılmalıdır

Ek Ödeme konusuna değinen Kır, bazı kamu çalışanlarının hem çalışırken, hem de emekliliklerinde aldıkları maaş gereği rahat hayat sürdüğünü buna rağmen alt düzey kamu görevlileri ise hem çalışırken hem de emekliliklerinde ekonomik sıkıntıdan kurtulamadığını, bu sıkıntıyı hafifletmek için tüm kamu çalışanlarına ek ödeme verilmesi ve ek ödemelerin de emekliliklerine yansıtılması gerektiğini savundu.

Ülkemizde her şey var, adalet yoktur

Kır "Ülkemiz ekonomik açıdan istikrarın hâkim olmasına ve fert başına düşen milli gelirin 10 Bin doların üzerine çıkmasına rağmen ne yazık ki milli gelirin dağılımında uygulanan adaletsizlik sebebiyle varlık içinde yokluk çekilmektedir. Ülkemizde her şey var, ancak adalet yoktur. Huzursuzluğumuz maaşlarımızın azlığından değil, haksız uygulamalardan; birine var, öbürüne yok denilmesinden kaynaklanmaktadır. Memur-Sen olarak, her türlü, ayırımcılığın, haksızlığın ve adaletsizliğin karşısında durulmalıdır." Dedi.