Memurlara, emekli olduğunda vergi iadesi!
Devlet memurlarının emekli maaşı hesabında yüzde 4 oranında vergi iadesi de hesaba katılır. Dolayısıyla emekli maaşında bu yüzde 4'lük fark her ay, aylıklara yansıtılır. İşte detaylar...
SORU: Memur (mühendis) olarak çalışmaktayım. Emekliliği araştırdığımda maaşlara ilaveten yüzde 4vergi iadesi gibi bir kaleme rastladım. Doğrumu?
CEVAP: Memur emekli
maaşı hesaplanırken yüzde 4 oranında vergi iadesi de hesaba
katılır. Dolayısıyla sizin emekli maaşınızda da bu yüzde 4'lük ek
ödeme hesaplanarak maaş bağlanacaktır. Yani maaşınızda yaklaşık 100
TL'lik bir fark söz konusu olacaktır.
BİR AVUKATA DANIŞIN
SORU: Bağ-Kur emeklisi olan babam Şubat 2015'te vefat etti. Annem dul aylığı alıyor. Acaba annem, 1980'lerde vefat eden babasından (baba da Bağ-Kurlu) da aylık alır mı? (Hayri Geçim)
CEVAP: Anneniz hem kocası, hem de babası Bağ - Kur'lu olduğu için yalnızca fazla olan maaşı alabilir. SGK her iki aylığı birlikte bağlamamakla birlikte konuyu mahkemeye taşırsanız, dedenizin ölüm tarihinin 6 Ağustos 2003 tarihinden önce olması dolayısıyla iki maaşı birden bağlatma hakkınız olabilir. Bir avukata danışmanızda fayda var.
BAŞVURU YAPIN
SORU: 2002'de açtığım bir dükkanım vardı. Ama Bağ-Kur'a 2008'de giriş yaptım. Geriye dönük prim yatırıp emekli olabilir miyim?
(Seher Mete)
CEVAP: Sizin gibi tescili olmasına rağmen Bağ - Kur'a 12 ay ve üzerinde prim borcu bulunanlar 31 Temmuz 2015 tarihine kadar taksitlendirme veya peşin ödeme hakkına sahipler. Bunun için tescil belgenizle birlikte başvurmanız yeterli olacaktır.
İkramiye, yaş dolduğunda alınabilir
SORU: Kadın memur 20 yılı doldurmuşsa, yaştan emekliliğine iki yıl varsa ve istifa ederse ikramiyeyi ne zaman alır? (Gökhan Aydıner)
CEVAP: 1 Ekim 2008 öncesi memur olanlar için bu
hak söz konusu. 20 yıl hizmet şartını tamamlayan fakat emeklilik
için gerekli yaş şartını doldurmamış memurlar, memuriyetten
ayrılıp, yaşı çalışmadan bekleyebilirler. Bu durumdaki memur yaş
şartını tamamladığında ikramiye alabilir.
AKŞAM