Milyonlarca çalışanın mesai ücreti ödenmiyor!
Mesai hakkında yapılan bir araştırmaya göre çalışanların yüzde 65'i mesaiye kalsa bile ek ücret almıyor. İşverenlerin yüzde 56'sı ise araştırmada yer alan 'Şirketinizde fazla mesai uygulanıyor mu?' sorusuna 'Hayır' diyor.
Mesai saatleri araştırmasının 2015 sonuçları, Türkiye'de fazla mesainin ücretlendirilmesine ilişkin olumsuz bir tablo sunuyor. Eleman.net'in 12 bini aşan çalışan ve yaklaşık 6 bin işveren temsilcisiyle yaptığı çalışmaya göre, çalışanların yüzde 65'si mesaiye kalsa da ek ücret alamıyor. Çalışanların yüzde 35'i ortalama çalışma süresi olan 8- 10 saat arası çalışırken, 10 saatin üzerinde çalışanların oranı yüzde 45'i aşıyor.
ÇALIŞAN ARADIĞINI BULAMADI
Çalışanların yaklaşık yüzde 35'i ortalama çalışma süresi olan 8- 10 saat arası çalışırken, 10 saatin üzerinde çalışanların oranı yüzde 45'i aşıyor. Yeni yıl zamlarından aradığını bulamayan çalışanlar, arayı mesaiye kalarak kapatmaya çalışsa da, aradığını bulamıyor. Bu durum çalışanların maaş zammı konusundaki memnuniyetsizliklerini artırıyor. Bu memnuniyetsizlik, performansa dayalı ücret modelinin kaçınılmazlığını bir kez daha ortaya koyuyor.
İŞVERENLER VERMİYOR
Araştırma çalışmasına firma temsilcilerinin verdiği yanıtlar ise çalışanların cevaplarıyla benzerlik gösteriyor. İşverenlerin yüzde 56'sı 'Şirketinizde fazla mesai uygulaması yapılıyor mu?' sorusuna 'Hayır, yapılmıyor' yanıtı verirken, yüzde 57'si fazla mesai karşılığı serbest zaman (izin) hakkı tanıdıklarını belirtirken, yüzde 32'si ek ücret verdiklerini dile getiriyor. İşverenlerin yüzde 11'i ise fazla mesai karşılığında çalışanlarına hiçbir hak tanımıyor.
Çalışana göre fazla mesai
Hayır, almıyorum 65%
Evet, alıyorum. 35%
Patrona göre fazla mesai
Hayır, yapılmıyor. 56%
Evet, yapılıyor. 44%