Milyonlarca çiftçiye don uyarısı yapıldı!

Çiftçilere önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen don olayıyla ilgili uyarı yapıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, soğuk havaların sürmesinin meyve ağaçlarında çiçeklenmenin gecikmesine neden olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 2 gün içinde beklenen donun meyvede oluşan çiçeklere vereceği zararı azaltmak için çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tahminlerine göre bugünden itibaren bazı bölgelerde çeşitli düzeylerde don beklendiğini kaydetti.

Nisan ayıyla birlikte meyve türlerinin çoğunda çiçeklenmenin başladığına, bugünlerde oluşacak don riskinin özellikle meyve çiçeklerine zarar verebileceğine dikkati çeken Bayraktar, soğuk havaların hala devam etmesinin meyve ağaçlarında çiçeklenmenin gecikmesine neden olduğunu vurguladı.

'ÇİÇEKLEMENİN GEÇİKMESİ DONUN RİSKİNİ AZALTTI'

Bu yıl meyve bahçelerinde çiçeklenmenin tamamlanmamış olmasının bir şans olarak değerlendirilebileceğini belirten Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da erken çiçeklenme başlamış olsaydı Mart ayı sonunda ve Nisan ayında gerçekleşen donun verdiği zarar önemli boyutlara ulaşır, özellikle meyvecilik açısından oldukça kötü bir yıl olurdu. Çiçeklenmenin gecikmesi ile donun verdiği zarar azalmıştır. Önümüzdeki iki gün içinde beklenen donun meyvede oluşan çiçeklere vereceği zararı azaltmak için, çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerekmektedir.

Üreticilerimizin, aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve gerekli önlemleri erken almaları yararlarına olacaktır. Bu yıl şans olarak gördüğümüz çiçeklenmenin gecikmesi ile zararların büyük boyutlara ulaşması beklenmemekle birlikte, çiftçilerimizin alacağı önlemler de zararın boyutunu azaltacaktır."

Bayraktar, don riskinden korunmak için rüzgar pervaneleriyle havanın karıştırılması, su uygulaması gibi teknikler kullanılmasının önemine de işaret etti.