Numan Kurtulmuş'tan taşeron açıklaması
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, taşeron işçiler hakkında sorulan sorulara yanıt verdi.
Taşeron işçilere kadro yasası son duruma ilişkin bilgileri Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş verdi. Kurtulmuş, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilşkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Taşeron işçilere kadro yasası son duruma ilişkin bilgileri Başbakan YardımcısıNuman Kurtulmuş verdi. Öte yandan, taşeron kadro yasası daha yürürlüğe girmeden delindi, yasak olmasına karşın kamuda taşeron alımları sürüyor. Taşeron son durum ne sorusuna Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yanıt verdi. Kurtulmuş, 720 bin taşeron işçinin kadroya alınmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kurtulmuş, "Biz taşeron meselesinin hallolması için ciddiyetle gereken adımlar atılıyor. Çalışma Bakanımız ilgili sendikalarla çok yakın görüşmeler içerisinde. Burada çözülmesi mümkün olan ilave bir adım varsa tekrar değerlendirilebilir. Hükümetimizin aldığı karar çerçevesinde yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
TAŞERON KADRO YASASI DELİNDİ
Öte yandan, hükümetin, kapsamını genişlettiği için yeniden düzenlenmek zorunda kaldığı taşeron işçilerin kamuya alınmasıyla ilgili yasa gecikince, 'taşeron hizmet alımına' zorunlu dönüş oldu.
Taşeron hizmet alımının durdurulmuş olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı ve karayolları gibi kurumlara zorunlu izin verildi. Hükümetin geçen ay TBMM'ye sevk etmeyi planladığı, taşeron işçilerin üç yıllık sözleşmeli personel olarak kamu kurumlarına alınmasına ilişkin düzenleme, kapsamın genişlemesi nedeniyle öngörülen takvime yetiştirilemedi. Maliye Bakanlığı'nın, tarafların görüşünü alarak yeniden kaleme almaya çalıştığı düzenleme üzerindeki çalışmalar üç haftadır devam ediyor.
TAŞERON KADRO YASASI GECİKİNCE İŞLER KALDI
Hürriyet'in haberine göre, hükümet taşeron çalışma sistemi yasa ile kaldırılacak olması nedeniyle, kamu kurumlarının hizmet alımı yöntemiyle taşeron çalıştırması uygulamasını durdurmuştu. Ancak yeni yasanın çıkması süreci uzayınca aralarında Sağlık Bakanlığı, Karayolları ve Belediyeler gibi yerlerde personel ihtiyacı doğdu. İşler aksamaya başlayınca, sorun yaşandı.
Bunun üzerine, Sağlık Bakanlığı'na 8 Nisan tarihinden itibaren yeniden taşeron işçialabilme izni verildi. Geçiş döneminde çalıştırılan taşeron isçilerin durumunun da yasada yer alacağı belirtiliyor. Hükümet, bundan sonra gerekli olan bu tür elemanların yasada öngörüldüğü gibi devlet personeli kapsamında sözleşmeli personel olarak alınmasını amaçlıyor. Taşeronlarla ilgili yeni yasa Meclis'e gelse bile, görüşülmeyi bekleyen AByasaları nedeniyle Mayıs sonundan önce yasalaşamayacak. Bu süreçte yaşanacak boşluktan kamu kurumlarının etkilenmemesi için Sağlık Bakanlığına tanınan kolaylığın diğer kurumlara da tanınması gündeme gelecek.
TAŞERON KADRO ANA UNSURLAR DEĞİŞMEDİ
Maliye Bakanı Naci Ağbal da önceki günkü basın toplantısında, taşeron işçilerin kamuya alınmasına ilişkin bir soru üzerine, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taşeron işçilerle ilgili açıklamasının ardından kendisinin de teknik detayları kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı. Sendikalar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çalışanlarla istişarelerin devam ettiğini anlatan Ağbal, bazı sendikaların kendilerinin de bir çalışma yapmak istediklerini dile getirdi. Özel sözleşmeli personel pozisyonunun ihdası, geleceğe dönük yeni bir sistem kurulması ve mevcut çalışanların yeni sisteme geçişiyle ilgili yaklaşımlarının hala geçerli olduğunu kaydeden Ağbal, "Özellikle geçiş sürecinde aranacak koşullar, geçişin yöntemi. Bu konularda çalışmaya devam ediyoruz ama şu ana kadar, ilk başta yapmış olduğumuz açıklamaların dışında herhangi bir şekilde yeni bir değerlendirme, konuyla ilgili farklı bir bakış açımız yok" demişti