Paraya sıkışan memurlar dikkat!

Ticari kredi maliyetlerinin düşürülmesi için Merkez Bankası munzam karşılıkta indirim ve kısmi faiz ödemesi, BDDK da kredi karşılık oranlarında indirim önlemi alacak.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın üretim, yatırım ve ihracatı artırmak amacıyla ticari kredi maliyetlerini düşürmeye yönelik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası’nın başlattığını duyurduğu çalışmanın ayrıntıları netleşiyor. Önlemler sayesinde reel sektörün kullanabileceği 15-20 milyar liralık ucuz kredi havuzunun oluşması bekleniyor
 
PAKETTE MUMZAM VAR

Bugün Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Merkez Bankası, bankaların ticari kredi maliyetlerini düşürmek için elindeki munzam karşılık silahını daha spesifik kullanacak. Bu kapsamda mevduat munzam karşılık oranlarının düşürülmesi ile munzamın ticari kredi kadar tutarına zorunlu karşılıktan faiz ödenmesi şeklinde iki araç üzerinde duruluyor.
 
POLİTİKA FAİZİYLE DESTEK

Merkez bu iki önlemle, bankaların kredi maliyetlerini düşürerek reel sektöre daha fazla kredi aktarılmasının önünü açacak. Merkez Bankası’nın en son politika faizini yarım puan düşürmesinin kredi maliyetlerine 3-4 hafta içinde olumlu yansıyacağını belirten yetkililer, önümüzdeki dönemde de piyasa koşullarına bağlı olarak bu desteğin süreceğini ifade ettiler.
 
KARŞILIKLAR DÜŞECEK
 
İki yıl önce tüketici kredilerini dizginlemek için kredi karşılık oranlarını tüketici kredisi bazında yükselten ve sermaye yeterlilik rasyosu hesaplamalarında karşılıkları artıran BDDK’nın bu sefer ticari kredi bazında karşılıkları düşüreceği ifade ediliyor. BDDK’nın, tüketici kredilerindeki yüksek seviyeye dokunmayıp, ticari kredilerde karşılıkları düşürerek reel sektöre yeni bir kaynak imkanı sunması üzerinde duruluyor.

BSMV'DE İNDİRİM

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranında da indirim yapılması masada tartışılıyor. Halen yüzde 5 olan BSMV’nin üretim, yatırım ve ihracat amaçlı kredilerde yüzde 2’ye düşürülmesi üzerinde duruluyor.
 
REKABET ARTACAK

Birçok banka KOBİ'lere halen yüzde 16-17 faizle kredi satarken, tanınmış büyük firmalara yüzde 7,5-8 uyguluyor. Alınacak önlemlerle, bankaların elinde düşük maliyetli büyük miktarlarda kredi havuzunun oluşacağı, bunun da kredi vermede bankalar arası rekabet artıracağı hesap ediliyor.