Patron mesaide özel mesajlarınızı okuyabilir!

İşvereniniz mesainiz boyunca mesajlarınızı okuyabilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, işverenlerin, mesai boyunca çalışanlarının mesajlarını okuyabileceğine hükmetti.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), işverenlerin, çalışanlarının mesai saatlerinde yaptığı yazışmaları kontrol edebileceğine hükmetti” şeklinde basına yansıyan haber sonrası açıklama yapan Avukat Cevat Kazma, dava sonucunun ülkemizde yanlış yorumlandığını belirtti.

2007 yılında özel mesajlarının incelenmesi sonrası işten atılan Romanya’daki bir mühendis, özel hayatının gizliliği ihlal edildiği gerekçesiyle işe iade davası açtı. Ülkedeki tüm hukuk yollarına başvuran ancak sonuç alamayan mühendis, başvurusunu AİHM’e taşıdı. Çıkan karar işvereni haklı buldu, çünkü işveren yazışmaları somut deliller üzerine okumuştu.

AİHM'E GÖRE PARTON ÖZEL MESAJLARI OKUYABİLİR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), işverenlerin, çalışanların mesai saatlerinde bilgisayarların sohbet sistemlerinden ve kişisel e-maillerinden gönderdikleri mesajları ve elektronik postaları okuyabileceklerine hükmetti.
 
MAHKEME İŞVERENİ HAKLI BULDU
 
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Strasbourg'daki mahkeme, 2007 yılında özel mesajlarının incelenmesi sonrası işten atılan Romanya'daki bir mühendisin başvurusunu inceledi. Mühendis, işverenin özel mesajları incelemesinin, yasadışı olduğu ve özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle, iç hukukta sonuç alamadıktan sonra konuyu AİHM'e taşıdı. Mahkeme ise şirketin, mühendisin mesai saatinde ' Yahoo Messenger' üzerinden gönderdiği mesajları inceleyebileceği sonucuna vardı. AİHM, mühendisi, şirket bilgisayarı üzerinden ' Yahoo Messenger'ı kişisel kontaklarını geliştirmek amacıyla kullandığı gerekçesiyle işten çıkaran işvereni haklı buldu.
 
KARAR TÜM ÜLKELERİ KAPSIYOR
 
Mahkeme bununla birlikte, çalışanların özel hayatlarının ihlalinin önlenmesinin de işverenin sorumluluğu olduğunu hatırlattı. AİHM'in kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni onaylayan Türkiye dahil tüm ülkeleri kapsıyor.



DAVA SONUCU YANLIŞ MI YORUMLANMIŞ?

İlgili dava sonucu “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), işverenlerin, çalışanlarının mesai saatlerinde yaptığı yazışmaları kontrol edebileceğine hükmetti” şeklinde basında yer bulurken, Avukat Cevat Kazma, dava sonucunun yanlış yorumlandığını belirtti.

ÖZEL YAZIŞMALARI İNCELEYEN İŞVEREN CEZA ALIR MI?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki “haberleşme hakkına saygı” maddesine (8. Madde) değinen Cevat Kazma, ilgili davada, işverenin somut deliller üzerine çalışanının yazışmalarını incelediğini ve yazışmaların içeriği sebebiyle iş akdini tek taraflı feshettiğini söyledi.

Aksi halde işverenler tarafından çalışanların kişisel yazışmalarının incelenmesi ve denetlenmesinin vahim bir hata olacağını, bunun hukuka aykırı olduğunu ve işverenin ceza alacağını vurguladı.

İŞ DIŞI AKTİVİTE MAAŞTAN KESİLEBİLİR!

“Çalışanların kişisel yazışmaları, özel hayatları; hem anayasal olarak hem de Avrupa insan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmıştır” diyen Avukat Cevat Kazma, her kişisel yazışmanın, iş akdinin tek taraflı feshi sonucunu doğurmayacağının altını çizdi.

Mesai saatleri içinde yapılan kişisel işler ve yazışmalar ile ilgili de bir uyarıda bulundu. “İşverenler, mesai saatleri içinde yapılan kişisel işleri ve yazışmaları tespit ederse, bu süre kadar çalışanın mesai ücretinden kesebilir.”