Primini düzenli ödeyen işverene indirim var

Primini düzenli ödeyen işverene indirim var mı, indirim varsa işveren bu indirimden nasıl faydalanabilir? Sosyal Güvenlik Uzmanımız Bünyamin Esen sizler için cevaplıyor...

MEMURLAR - İzmir’den okurumuz Emre Kerimoğlu soruyor: “Bünyamin bey, şirketimizi üç ay önce açtık, bir yurtdışı danışmanlık firmasıyız. Muhasebecimiz SGK’da 5 puanlık indirimden faydalanacağımızı söyledi. Bu bize yarar sağlar mı, tavsiye eder misiniz? 5 puanlık indirim ne kadar avantajlı, nelere dikkat etmemiz lazım? Tavsiyeleriniz nedir?”

Sayın okurum, sosyal güvenlik sistemimizde en çok kullanılan prim teşviklerinden birini halk arasında “5 puanlık teşvik” olarak bilinen 5510 sayılı Kanun prim teşviki oluşturuyor.
5 puanlık teşvik ile primini düzenli ödeyen, sağlam çalışan işverenlere ciddi ölçüde prim avantajı getiriliyor.

Yani, primini düzenli ödeyen vatandaş yapılandırma (veya af) kanunları sonrasında öyle bilmeyenlerin diline doladığı gibi “enayi yerine” konulmuyor, mağdur edilmiyor.
Zira SGK’ya sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenler zaten ciddi oranda avantajlı olarak ödüyorlar. Ödemeyenlerin ise gelecekte ancak ve ancak yüksek faizleri azalıyor, ana para asıllarını ödeme zorunlulukları sürüyor.
Peki sosyal güvenlik sistemimizde 5 puanlık indirim nedir, sistem nasıl işliyor, bu teşvikten yararlanmaya devam etmek için nelere dikkat etmelisiniz? Tüm işveren ve muhasebeci okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ayrıntılı olarak açıklayalım.

5 Puanlık İşveren Teşviki Nedir?

5 Puanlık Teşvik ülkemize 5510 sayılı Kanun ile, yani sosyal güvenlik reformu ile, 2008 yılında başlatılan bir sigorta prim desteği sistemi.
Destek kapsamında işverenlerin 4/1-(a) kapsamında (eski tabirle SSK’lı) olarak çalıştırdıkları sigortalıları için SGK’ya aylık olarak ödemeleri gereken malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden işveren hissesine isabet eden 5 puanlık kısım indirime tabi tutuluyor.
Örneğin işveren toplamda örneğin % 20,5 oranında prim ödeyecek iken yüzde %10,5 oranında prim ödüyor.
Dahası bu tutar birçok diğer teşvikte olduğu gibi asgari ücret üzerinden hesaplanmıyor, çalışanın SGK’ya bildirilen tüm ücreti üzerinden hesaplanıyor…
Yani kişinin SGK’ya bildirilen ücreti ne kadar yüksek ise teşvikten faydalanılan parasal tutar o kadar artıyor…

Düzenli Ödeyene Yüzde 30 İndirim Yapılıyor

İsmi yanıltmasın, 5 puanlık teşvik yüzde 5’lik indirim demek değil!
“5 puanlık indirim” isminin aksine sigorta primi üzerinden kesilen primin yüzde 30’lara yaklaşan oranda az ödenmesi demek.
Daha açık söyleyelim: Primini düzenli ödeyen işveren %30 daha az ödüyor.
Üstelik işveren örneğin “engelli istihdamı”, “ilk istihdam”, “kadın istihdamı” gibi bir başka teşvikten yararlanıyor ise hem 5 puanlık teşviki öncelikle alıyor, hem de diğer teşvikten birlikte yararlanabiliyor.
Bu da demek oluyor ki, bazı hallerde nerede ise yüzde 40’ları geçen yüzde 50’lere yaklaşan oranlarda prim indirimi söz konusu oluyor.

Yalnızca Özel Sektör Yararlanabiliyor

5 puanlık prim teşviki, yalnızca özel sektör işverenlerini kapsamakta. İstisna olarak Banka sandıklarının da kendi çalışanları için bu teşvikten yararlanması mümkün.
Özel sektör işverenlerinin yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere sigortalı olarak yurt içinden götürdükleri sigortalılar için de 5 puanlık teşvikten yararlanılabiliyor.
Devlet İhale Kanunu veya Kamu İhale Kanunu’na tabi ihale ile alınan kamu işlerinde ve uluslararası işlerde 5 puanlık indirim uygulanmıyor. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar hakkında da 5 puanlık teşvik söz konusu değil.
Bu istisnalar dışındaki tüm özel sektör çalışanları teşvik kapsamında.
5 puanlık teşvik kapsamında SGK’ca indirime tabi tutulan tutar, işveren adına SGK’ya Hazine Müsteşarlığı tarafından ödenmekte.
Son olarak şunu belirtelim ki, Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınamamakta.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN