Ramazan yardımı kıdem tazminatına eklenebilir mi?

Ramazan ayında yapılan yardımlar kıdem tazminatına eklenebilir mi? İşte ramazan ayının çalışma hayatına etkisi...

Ramazan ayında çalışma şartlarında ve işe giriş çıkışlarda değişikliğe gidilebiliyor. Ancak işveren çalışanlar arasında ayrım yapmaması gerekiyor. Oruç tutanların yemek ücretini kesmek ise suç.

Sabah yazarı Faruk Erdem, çalışanlara Ramazan ayında oruç tutanlar için önemli uyarılarda bulundu.  İşte Erdem'in o yazısı:

Ramazan ayında özellikle oruç tutan çalışanlar için zaman zaman çalışma saatleri konusunda sorunlar oluşuyor. Büyük şehirlerde trafiğin yoğun olması iftara yetişme açısından da zorluklar yaratıyor. Birçok şirket bu yönde çeşitli tedbirler alsa da bu konuda sıkıntı yaşayan birçok çalışan var.


 
DİNLENME, ERKEN ÇIK
 
Çalışma saatleri açısından baktığımızda kanun ara dinlenmeleri çalışma süresine göre belirliyor. 4 saat ve altında çalışılan işyerinde dinlenme süresi 15, 4-7.5 saat arasındakilerde ise 30, 7.5-11 saat arasında olanlarda ise bu süre 60 dakika oluyor. 11 saatten sonra dinlenme süresi 1.5 saat olarak uygulanıyor. Oruç tutan çalışanlar bu dinlenmeleri kullanmayarak erken çıkmak istiyorlar. Çünkü ara dinlenmeler çalışma süresinden sayılmıyor ve ücret de ödenmiyor. Bu konuda inisiyatif işçiye ya da işverene bırakılmıyor. Bu dinlenmelerin yapılması gerekiyor. Ancak işveren erken paydosta inisiyatif kullanıyor. Patron işçileri iftara yetişmeleri için erken çıkartabilir. Bu tamamen işverenin kararıyla mümkün.

 AYRIMCILIK YASAK
 
Çalışma saatleri dışında oruç tutan ve tutmayan işçiler arasında ayrım yapılması da yasak. Özellikle yemek parası verilen işyerlerinde ramazan ayında oruç tutanların paralarının kesilmesi mümkün değil. Ya da bu dönemde işyerinde bulunan yemekhaneyi kapatıp sadece oruç tutmayanlara yemek parası vermek de yasak. Bu yüzden oruç tutan işçinin öğlen yemeğinin parasının ödenmesi gerekir. Aksi tutumlar ayrımcılığa girer ve işverenin tazminat ödemesi gerekir.
 
RAMAZAN YARDIMI TAZMİNATA EKLENİR
 
Kıdem tazminatı hesabında işçinin ücretini artırıcı düzenli ödemeler bulunuyor. Düzenli olarak ödenen tüm bu paralar, brüt ücrete eklenerek kıdem tazminatı bulunuyor. Ramazan ayında her yıl düzenli olarak ödeme yapılıyorsa bu da tazminat hesabında brüt ücrete ekleniyor.