Sendika Yasası Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor!

CHP'nin, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın iptali ile yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağı öğrenildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun iptali ile yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi.

Akkaya, yazılı açıklamasında, yasanın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

SENDİKLARIN ÖNÜNE ENGELLER ÇIKARILIYOR

12 Eylül hukukunun yarattığı baskıcı, örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayıcı ve yasakçı yasaların kaldırılarak demokratik, özgürlükçü yasalar yapılacağı söylemiyle hazırlanan yasanın yasakları kaldırmadığını, örgütlenmenin önüne yeni engeller ve kısıtlar getirdiğini ileri süren Akkaya, ''Sendikaların ve işçilerin örgütlenme özgürlüklerini geri götüren bu yasaya yönelik tepkileri, seslerini duyurma gayretleri hiçe sayılmış'' iddiasında bulundu.

Yasanın, Türkiye'nin onaylamış olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını zedeleyici düzenlemelerin bulunduğunun, sendikalar, ILO ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından dile getirildiğini belirten Akkaya, şöyle devam etti:

''CHP olarak, Cumhurbaşkanının konuyu objektif bir şekilde ele almak yerine gerçekten Anayasamıza ve imzalamış olduğumuz Uluslararası sözleşmelere uygunluk açısından inceleyip açıkça Anayasaya ve BM Ekonomik ve Sosyal Haklar Sözleşmesine, 87 ve 98 Sayılı ILO sözleşmelerine ve Avrupa Sosyal Şartına aykırı olan bu yasayı TBMM'ye geri göndermesini beklerdik. Ancak, Anayasaya aykırı olarak siyaseten çıkarılmış birçok yasada da olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı makamı sadece bir onay merci gibi çalıştırılmış ve çalışma yaşamının bekleyen ve giderek büyüyen, ağırlaşan sorunlarının çözümlenmesi yerine yeni yasaklar, kısıtlar ve engeller getiren antidemokratik bir yasa hayata geçirilmiştir.

CHP olarak, konfederasyonlarımızın görüşlerini de alarak Anayasamıza ve imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelere açık aykırılıklarla dolu olan bu yasanın iptali ve yürütmesinin durdurulması için, en kısa sürede Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu çerçevede hazırlıklarımızı, başlatmış bulunmaktayız.''