Sigortasız çalıştırılan ne yapmalı?

Sigortasız çalıştırılanlar ne yapmalıdır? Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Esen kayıtdışı olarak çalıştırılanların yapması gerekenleri kaleme aldı.

MEMURLAR- Okurumuz Kemalettin Emiroğlu soruyor: “Bünyamin bey, avukatlık yapıyorum. Müvekkilim geçmişte beş yıl sigortasız çalıştırılmış. Bana başvurdu, hizmet tespiti davası açmak istiyor. Nasıl hareket etmeliyiz? Öncelikle SGK’ya başvurmamızı mı tavsiye edersiniz? Yoksa doğrudan iş mahkemesine gidelim mi? Teşekkürler.”

Sayın okurum, sigortasız çalışma ülkemizde ne yazık ki çok yaygın.

Son resmi istatistiklere göre çalışanların yüzde 33’ü kayıtdışı olarak istihdam ediliyor. Özellikle tarım kesiminde kayıtdışılık oranı yüzde 80’lere dayanmış durumda.

Kayıtdışı oranlarında düzenli bir azalış söz konusu olsa da halen her on çalışandan üçünün kayıtdışı olarak çalıştırılıyor olması ülkemiz için vahim bir tablo. Bu oran OECD ülkeleri ve AB ortalamalarının çok üzerinde.

Kayıtdışı olarak çalıştırılan vatandaşlar genelde işten ayrıldıktan sonra SGK’ya durumu şikayet etme veya iş mahkemesine dava açma yolunu tercih ediyorlar.

Peki, kayıtdışı olarak çalıştırılan ne yapmalı, hangi usulleri tavsiye ederiz, hangi bilgi ve belgeler önem arz ediyor. Tüm okurlarımızı aydınlatacak şekilde ayrıntılı olarak açıklayalım.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN