Siyasi partiler asgari ücretliye göz dikti!

7 Haziran 2015 genel seçimlerinin yaklaşıyor olmasıyla birlikte siyasi partiler şimdi de gözlerinin asgari ücretlilere dikti. Partiler bol keseden vaat savurmaya devam ediyorlar.

ASGARİ ücret siyasi partilerin tümünün seçim beyannemelerinde kendine yer buldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP'nin vergi muafiyeti getirileceği ve bin 500 liraya çıkartacağını açıkladığı asgari ücret vaati için "işçiye zulüm" derken Ak Parti'nin beyannamesinde de üç çocuklu asgari ücretliye vergi muafiyeti sözü yer aldı. AK Parti ayrıca bu yıl ocakta yaptıkları asgari ücret zammıyla Temmuz 2015'te net asgari ücretin bin lirayı aşacağını da beyannamesinde hatırlattı. HDP de asgari ücretin bin 800 liraya çıkarılacağını ve vergiden muaf tutulacağını vaat etti. Türkiye'de halen asgari ücret net 949 lira olarak uygulanıyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; yaklaşık 5 milyon asgari ücretlinin oyu tüm siyasi partilerin hedefinde. CHP, HDP ve AK Parti seçim beyannamelerinde asgari ücretliye özel yer ayırdı. AK Parti diğerlerinin aksine ücrette artıştan bahsetmezken vergilerle ilgili sözler verdi. AK Parti beyannamesinin "Sosyal Koruma ve Yoksullukla Mücadele" başlığı altında değerlendirilen asgari ücrete ilişkin önce, "2002'den bu yana asgari ücret artış oranı enflasyonun üzerinde gerçekleşmiştir. Asgari ücretteki 16 yaş ayrımını 2014 yılında kaldırdık. Bu dönemde ücretlerde de önemli iyileşmeler sağladık. Net asgari ücret reel olarak 2002-2014 yılları arasında yüzde 61.6 oranında artış kaydetti. Net ele geçen ortalama memur maaşlarını ise aynı dönemde reel olarak yüzde 48,3 oranında arttırdık" saptaması yapıldı.

TEMMUZDA 1000 TL

"Net asgari ücret yüzde 415 artarak 949 TL'ye yükselmiştir. 2015 yılının ikinci yarısında net asgari ücret 1.000 TL'yi aşacaktır" bilgisi de verilen beyannamede asgari ücrete ilişkin şu vaat de yer aldı:

"2008 yılında uygulamaya koyduğumuz asgari geçim indirimi uygulaması ile dört çocuk sahibi bir asgari ücretli üzerindeki gelir vergisi yükünü sıfıra düşürdük. Bu uygulamadan önce bu yük yüzde 12.8 idi. Üç çocuklu asgari ücretlinin gelir vergisi yükünü sıfıra indirmeyi hedefliyoruz."

Şimşek önceki gün Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin Meclis'teki sergisini gezerken CHP'nin seçim vaatlerini eleştirerek, "Asgari ücret ülke geliştikçe artacak. Ama siz şimdi özel sektörün kesesinden asgari ücreti ben bin 500 liraya çıkardım dediğiniz zaman; siz işçiye en büyük zulmü yapmış oluyorsunuz. Niye? Ya işçi kayıt dışı çalıştırılacak. (bir de kayıt dışıyla mücadele edeceklermiş) ya da siz muhtemelen o işçilerin işten atılmasına neden olacaksınız" demişti.

Hangi parti ne vaat etti?

CHP: Yüzde 58 zam verdi

Asgari ücret üzerindeki vergi kalkacak. Asgari ücret aylık net bin 500 TL'ye yükselecek. Asgari ücret, her yıl enflasyon farkı ve ekonomik iyileşmeye bağlı olarak artacak.

HDP: Yüzde 89 zam vaati

Asgari ücret ilk etapta net 1.800 TL'ye çıkarılacak ve vergiden muaf tutulacak. Belirlenme sürecinde işçilerin daha fazla söz hakkı olacak.

Bütçeye katkısı 4.1 milyar lira

ASGARİ ücretten alınan gelir vergisiyle bütçeye 4.1 milyar lira giriyor. 2014 yılında toplam vergi tahsilatının 74 milyar lira olduğu göz önüne alındığında gelir vergisinin yüzde 5.5'inin asgari ücretliden alındığı anlamına geliyor. Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 74'ü katma değer vergisi (KDV) ya da özel tüketim vergisi (ÖTV) gibi dolaylı vergilerden elde ediliyor.

Asgari ücretteki kesintiler

Brüt asgari ücret 1.201 TL

SSK primi (%14) 168.21 TL

İşsizlik sigortası fonu (%1) 12.02 TL

Gelir vergisi (%15) 63.08 TL

Damga vergisi (%7.59) 9.12 TL

Toplam kesinti 252.43 TL

Net asgari ücret 949.07 TL