Soma'da 2800 madencinin işine son verildi!

Soma’da 301 işçinin öldüğü maden ve aynı şirketin işlettiği bir diğer madende toplam 2800 işçinin işine SMS mesajıyla son verildi. Kaymakam madenlerin bir an önce faaliyete geçmesini istedi.

MEMURLAR- Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen ve 13 Mayıs’ta 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 800 madencinin işine son verildi. Bir günde işsizlik krizinin baş gösterdiği ilçede, işçiler tedirgin bir bekleyiş içinde. Kaymakam Bahattin Atçı sorunun bir an önce halledilmesi gerektiğini, aynı veya farklı bir şirketin bu ocakları işletmeye başlamasının ilçe halkı için olumlu olacağını söyledi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen üç maden Mayıs'taki facia sonrası kapatılmış, ancak bunlardan Işıklar maden ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açılmıştı.

ÇIKARILDIKLARINI SMS İLE BİLDİRDİLER

İşçiler, Pazar günü akşam saatlerinde cep telefonlarına şirketten gelen mesajla, Pazartesi sabahı itibariyle işlerine son verildiğini öğrendiler. Uzun bir süre kararın doğruluğunu teyit etmeye çalışan işçiler sonrasında mesajın doğru olduğunu yetkili ağızlardan öğrenebildi.

RAKAMI SOMA KAYMAKAMI AÇIKLADI

Konuyla ilgili Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da açıklama yaptı. Atçı hem kazanın yaşandığı maden ocağında, hem de halen kapalı olan Atabacası maden ocağında çalışan toplam 2800 işçinin işlerine son verildiğini söyledi. Kararın kendilerini üzdüğünü söyleyen Atçı şunları söyledi:

"İşçilerimizin kış ortamında mağdur olmamaları lazım. Ocaklar üretime geçemedi. Bu sorunun acilen çözümlenmesi lazım. İşçilerin çoğu maddi olarak zor durumda. Bu durumdan herkes olumsuz etkilenecek. Esnaf, diğer kesimler, halk da tedirgin. Eski duruma gelmemiz için kapalı olan ocakların da usulüne uygun olarak, güvenli bir şekilde üretime sokulması lazım. Ama bu firmayla, ama başka firmayla. Yüksek bir rakamın işten çıkartılması mağduriyete sebep oldu. Soma'da halkın olumsuz etkilenmesi gibi bir sonuç doğurdu. Diğer taraftan da kömür üretimi düştü. Kömür alan kesimlerde de sıkıntı var."

“İŞÇİLER ÖLÜMLE AÇLIK ARASINDA TERCİHE ZORLANIYOR”

Konuyla ilgili olarak CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de bir açıklama yaptı ve şunları söyledi:

"İşçileri ölümle açlık arasında tercih yapmaya zorluyorlar. Bu madenlerin güvenliğini sağlamayan hükümet yedi ayı boşa harcadı. Yedi ay sonra madenleri açmaya hazırlandıklarında ise, sürekli kazalar, yangın sorunuyla karılaşıyorlar. Açıldı denilip işçiler sokulduğu anda yeni kazalar oluyor. Şimdi işçilere önce 'öl' dendi. Sonra da 'açlıktan öl' deniyor. Ölümle açlık arasındaki bu yola isyan ediyoruz. Üçüncü yol var; gerekli düzenlemeler yapılıp, hemen ardından kaza olan şirketin anlaşmasını iptal edip, bütün işçiler, kamu işçisi olarak işe alınıp, güvenli şekilde eskiden olduğu gibi TKİ'nin işçisi olarak güvenli çalışmaları sağlanmalı."