Süleyman Soylu'dan esnek çalışma açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, esnek çalışma modelinin 250-300 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, esnek çalışma modelini öngören tasarının "köle tasarısı" olmadığını vurgulayarak, "Bu tasarı Türkiye'de 250-300 bin kişiye yeni bir iş, istihdam kapısı açacaktır" dedi.

Soylu, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda değişiklik yapan tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Tasarının hazırlık çalışması sırasında sendikalarla, sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiklerini belirten Soylu, "Tasarı için dün geceye kadar çalıştık. 6-7 değişikliği daha ortaya koyarak, tam mutabakat diyemem ama mutabakata yakın bir anlayışla buraya getirdik." dedi.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMA ENGELLENECEK

Bakan Soylu, tasarının çatısının İLO ve AB normlarına oturduğunu ve bu normlara uygun bir şekilde gerçekleştiğini belirtti.

"Bu, bir köle tasarısı değildir" diyen Soylu, "Bu tasarıyla, merdiven altında kayıt dışı çalışan işçiler, kayıt içine alınacaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile çalışma hayatının içerisinde olmayan bir anlayışı, kayıt dışından alıp kayıt içine getiriyoruz. Bir taraftan tarım işçileri, bir taraftan doğum sebebiyle çalışan kadınlarımız, diğer taraftan üniversite öğrencilerimiz... Bugün hangi kadın evinde metal işi, örgü işi ya da kutu yapımı işi ile uğraşırken sosyal güvenlik sisteminin içindedir? Bugün hiçbirisinin sosyal güvencesi yoktur." sözlerini sarfetti.

 KIDEM TAZMİNATI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA

Soylu, kıdem tazminatıyla ilgili çalışma yapan bakanlık temsilcilerinin, gittikleri ülkelerde karşılaştıkları Türk öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun özel istihdam bürolarında çalıştığını gördüklerini söyledi. Süleyman Soylu, öğrencilerin bu çalışmalarıyla hem eğitim ücretlerini karşıladıklarını hem de harçlıklarını çıkardıklarını belirtti.

Özel istihdam bürolarında çalışacak işçilerin sendikalı olma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Soylu, ülkedeki sendikal örgütlülüğün Avrupa'dan daha iyi noktada olacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, bu düzenlemenin iş hayatında önemli bir süreci gerçekleştirecek anlayışı ortaya koyacağını vurgulayarak, "Kayıt dışı istihdam alanındaki tabloyu, bu tasarıyla istihdama döndürmeye çalışıyoruz. Bu tasarı, Türkiye'de 250-300 bin kişiye yeni bir iş kapısı, istihdam kapısı açacaktır." diye konuştu.

"Kadınların sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumla ilgili borçlanma gerçekleştirilebilir mi?" diye sorulduğunu ifade eden Soylu, "Bu yapılabilir ama aktüel dengemizi alt üst eder. Bunu yaptığımız andan itibaren, gelir-gider dengemizi yürütebilme kabiliyetine sahip olamayız. Eğer kadın doğum borçlanmasını, sigorta başlangıç tarihinden önceye çektiğimiz andan itibaren, bu, sigorta sistemi açısından sürdürülebilir olmayacaktır." ifadesini kullandı.

KADINLARA, GENÇLERE, İŞSİZLERE ÖNCELİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 445 özel istihdam bürosundan 25'inin yabancı olduğunu bildirdi. Soylu, TBMM Genel Kurulunda, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının 1. bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de 445 özel istihdam bürosu bulunduğunu ifade eden Soylu, bunlardan 25'inin yabancı olduğunu bildirdi. 4A sigortalı sayısının Aralık 2015'te 12 milyon 794 bin, Ocak 2016'da 12 milyon 480 bin, Şubat 2016'da 12 milyon 495 bin, Mart 2016'da 12 milyon 570 bin olduğunu vurgulayan Soylu, genel olarak ocak, şubat, mart ve aralıkta her yıl mevsimsel düşüş olduğunu belirtti. Soylu, kadınları ve gençleri, uzun süre işsiz kalanları istihdamla buluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. 

MUHALEFET PARTİLERİ NELER SÖYLEDİ?

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, hükümetin, "sahibinden kiralık insan büroları kurmak istediğini" öne sürdü.

Tasarının, amale pazarlarından bile onursuz bir çalışma modeli getirdiğini savunan Kalaycı, "Kölelik sistemi kurulmuş olacak, köle ticareti adeta yasal hale gelecektir. Emek daha değersizleştirilerek, taşeronluğu bile aratır hale getirecektir. Bu modelle sendikal örgütlenme tarihe karışacaktır. İş Kanunu'nda işçinin elinde kalan haklar elinden alınacaktır. Milyonlarca işçi, asgari ücrete talim edilecektir. İşçinin emeği üzerinden özel istihdam bürolarına rant sağlayacaktır." diye konuştu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, tasarıyla yasal amele pazarının kurulacağını, çalışma yaşamının temelinden sarsılacağını, iş barışının bozulacağını öne sürdü.

Tasarının emeği, işçiyi değil, iş vereni koruduğunu, işçiye yönelik hiçbir güvencenin bulunmadığını, iş verene yönelik güvence sağlandığını iddia eden Demirtaş, "Özel istihdam bürolarıyla taşeronun taşeronunu getiriyorsunuz. Tasarı yasalaşırsa, çalışma yaşamı ciddi şekilde bozulacaktır." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, tasarının, sermayenin karını korumak adına işçi sınıfına karşı yapılan en büyük saldırılardan biri olduğunu ileri sürdü.

AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, tasarıyla kayıtdışı çalışan mevsimlik tarım işçilerinin kayıtlı çalışmasının sağlanacağını, gençlerin istihdamla buluşmasının artacağını ifade etti.

Tasarının 1. bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyon ve hükümetin yerinde olmaması üzerine Hamzaçebi, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.