Taşeron işçi son dakika torba yasa kamu kadro- taşeron haber 01/07/2014
Taşeron işçi son dakika torba yasa kamu kadro- taşeron haber 01/07/2014. Taşeron işçi son durum. Taşeronlara kamu kadro. Taşeronlara haber. Taşeron işçi 1 Temmuz 2014 Başbakan Erdoğan açıklaması. Taşeron işçi Faruk Çelik açıklama.
İşçi sendikalarının dediği oldu, muvazaa uygulamasını kaldıran düzenleme tasarıdan çıktı. Yeni düzenlemeye göre, hatalı kurulan taşeron ilişkisi sonrası, asıl işveren sadece işçilerin ücretlerini düzeltmekle kalmayacak, ayrıca onları kendi kadrosuna almak zorunda kalacak.
Taşeron işçileri uzunca bir süredir torba yasa tasarısındaki düzenlemelerin yasalaşmasını bekliyorlar. Tasarı, alt komisyondan Meclis Genel Kurulu'na gelirken taşeronda işaret ettiğimiz bazı maddelerin tasarıdan çıkartıldığını görüyoruz. Tasarı bu şekilde yasalaşırsa yeni adımların yalnızca işçi ve işveren sendikalarının üzerinde uzlaştığı ve mutabık kaldığı konularda atılacağını söylemek mümkün.
YAPTIRIM DEVAM EDECEK
Taşeron konusunda en çok eleştirilen nokta, mevcut uygulamada hatalı kurulan taşeron ilişkisinin sonucunda, taşeron işçilerinin asıl işverenin işçisi haline geliyor olmasının kaldırılmasıydı. Yani taşeron çalıştırılamayacak bir işte taşeron çalıştıran bir işveren, bu durumdaki işçileri kendi kadrosuna almak zorunda kalmayacaktı. Bu düzenlemenin hayata geçmesi, işverenlerin taşeron kullanımı konusunda en büyük endişesini ortadan kaldırıyordu.
İşverenler hatalı kurulan bir taşeron ilişkisinin bedelini ödemekten kurtulmuş olacaklardı. Taşeron işçilerini kendi bordrolarına almayacaklar, yalnızca kendi işçilerine verdikleri ücret ve sosyal yardımları vereceklerdi.
HAK EDİŞTEN KESİLECEK
Böyle olunca da, aynı işyerinde iki farklı çalışan tipi ve aynı işi yapan iki farklı işveren olacaktı. Bu madde komisyonda kaldırıldı. Yani muvazaa da, yaptırımı da devam edecek. Taşeron konusunda komisyondan geçen önemli bir madde, asıl işverenlerin uygulamada izlediği bir yöntemin hukuki arka planının oluşmasını sağlıyor. Buna göre, asıl işveren taşeron işçilerinin ücretlerinin aylık olarak ödenip ödenmediğini kontrol edecek ve ödenmeyen ücret olursa bunu alt işverenin hak edişinden kesecek ve taşeron işçilerinin banka hesaplarına yatıracak Taşeron işçilerinin yıllık izin ve kıdem haklarının korunmasında taşeron şirketin değişmesinin hak kaybına neden olmamasını sağlayacak düzenleme de aynen Genel Kurul'a geliyor. Buna göre taşeron şirket değişse bile aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin yıllık izin süresi ve kıdem tazminatı hesaplanırken bütün sürelerin toplamı dikkate alınacak.
TAZMİNAT DEVLETTEN
Taşeron işçilerinin kıdem tazminatı konusunun düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre taşeron işçisi kıdem tazminatını taşeron şirketten değil, son çalıştığı kamu kurumundan alacak. Ancak kamuda iş alan taşeron şirketlerin kendi sorumluluklarını ne şekilde yerine getireceği konusu bu madde uyarınca hazırlanan yönetmelikle netleşecektir. Torba yasa tasarısında kamuda taşerona verilebilecek yardımcı işlerin listesinin hazırlanması öngörülüyordu. Ancak burada işçi sendikalarının söz hakkı yoktu. Komisyonda değişiklik yapıldı ve işçi sendikaları konfederasyonlarının da bu liste hazırlanırken söz sahibi olması sağlandı.
DÜZENLEME HENÜZ YOK
Taşeron işçilerinin en önemli beklentilerinden biri de kadro. Tasarının bu halinde kadro düzenlemesi bulunmuyor. Kadroyu yargı kararlarıyla elde etmiş işçilerin bu hakları bir an önce tanınmalı ve torba yasa tasarısı sonrası taşeron çalıştırılamayacak işlerde istihdam edilenlere de kadro hakkı tanınmalıdır.