Taşeron işçilere Çelik'ten büyük müjde!

Taşeron işçilerin beklediği haber geldi. Bakan Çelik, 'Problemleri çözecek yasa Ekim'de çıkacak' derken, kamudaki 600 bin taşeron işçinin kadro isteği amacıyla çalışma başlatıldı.

Kamuda ve özel sektörde çalışan taşeron işçilerinin sorunlarının çözümü için düğmeye basıldı. Kıdem tazminatı, izin ve ücretlerle ilgili konularda sorunlar yaşayan taşeron işçilere müjde geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin bekledikleri yasanın Ekim'de çıkarılacağını açıklarken, kamudaki 600 bin taşeron işçinin kadro talebi için de çalışma başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre; kadroya geçiş talebinin getireceği maliyet hesapları üzerinde Çalışma ve Maliye Bakanlıkları görüşecek.

'10-12 SAAT ÇALIŞTIRILIYORLAR'
Bakan Faruk Çelik, taşeron işçilerin sorunlarının çözüleceğini, taşeron düzenlemesinin Ekim ayında TBMM'den geçeceğini açıkladı. Her platformda taşeron işçilerin emeğinin sömürüldüğünü ve bazı haksızlıkların yaşandığını ifade ettiklerini aktaran Çelik, şunları kaydetti: "Bazen 10-12 saat çalıştırılıyorlar. Para var mı karşılığında, yok. Düzensizlik ortadan kalkacak. Tazminatlarla ilgili düzenlemeler gelecek. Kamuda çalışanların yaşadıkları yargı sorunları var. Çözüm üretilecek."

İLK KONU OLACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la sözleşmeli personelin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarını tamamladıklarını hatırlatan Çelik, şöyle devam etti: "Taşeronla ilgili çalışmamızı konuşurken Başbakanımız dedi ki; 'Bunu inşallah Ramazan ayı içerisinde hep beraber oturalım, çok geniş şekilde değerlendirip, Ekim'de gerçekleştireceğimiz ilk yasal düzenleme bu konuda olsun'. İnşallah Ekim'de taşeron işçilerin koşullarını, imkanlarını ve yaşadığı sorunları büyük ölçüde çözecek bir düzenlemeyi parlamentodan geçireceğiz."

ÜCRET, İZİN GARANTİSİ
Bakan Çelik, 3 ay önce, alt işverenlik (taşeron) hakkında hazırladıkları yasal düzenlemeleri açıklamıştı. Çelik, alt işverenlikte tanım ve kapsam, işyeri bildirimi, yıllık ücretli izin, ücretlerin tam ve zamanında ödenmesi, kıdem tazminatı ve ihale süresi ile ilgili yasal düzenlemeler yapmak istediklerini ifade etmişti.

Tasarıya göre; Her yıl girdi-çıktı yapılması nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanamayan işçilerin mağduriyeti bitirilecek.

Kıdem tazminatı primi, işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, bireysel emeklilik sistemi içinde nemalandırılacak. Alt işverenin (taşeron) yanında çalışan işçinin aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacak. Alt işveren değişse de işçi yıllık izne hak kazanacak. Asıl işveren, alt işveren işçilerinin ücretlerini aylık olarak kontrol edecek. Ödenmeyen ücret işçinin hesabına yatırılacak. Asıl işveren, alt işverenin gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alıp almadığını denetleyecek.

İHALELER 3 YILLIK OLACAK
Tasarıya göre, niteliği gereği süreklilik arz eden hizmetlerin teminine yönelik ihaleler, 3 yıllık bir süre için yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşları ise ihale bazında daha kısa süreler belirleyebilecek. Böylece işçiler, her yıl işini kaybetme korkusu yaşamayacak.