Taşeron işçilerin dertleri bu tasarıyla son bulacak!
Taşeron işçilerle ilgili hazırlanan yasa tasarısının detayları ortaya çıktı. Taşeron işçilerin maaş, kıdem tazminatı ve yıllık izin hakları güvence altına alınıyor. Taşeron işçilerin kadro sorunu çalışma şartları sil baştan çözüm buluyor.
Sayıları 1.7 milyona ulaşan taşeron işçilerle ilgili hazırlanan yasa tasarısı netleşti. Tasarıyla taşeron işçilerin maaş, kıdem tazminatı ve yıllık izin hakları beş ayrı düzenleme ile koruma altına alınıyor.
Kamuoyunda ‘taşeron işçi’ olarak nitelendirilen ve bugün itibariyle sayıları 1.7 milyona ulaşan ‘alt işveren işçileri’ ile ilgili hazırlanan yasa tasarı taslağı netleşti. İşçi ve işveren temsilcilerinin büyük ölçüde kabul ettiği yasa tasarı taslağı, taşeron işçi sisteminde adeta devrim niteliğinde düzenlemeler içeriyor. Taşeron işçilere büyük haklar geliyor. ‘4857 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarı Taslağı’ adı verilen düzenleme ile taşeron işçilerin maaş, kıdem tazminatı ve yıllık izin hakları 5 ayrı düzenleme ile koruma altına alınıyor.
İşte Star gazetesnin haberine göre taslakta yer alan düzenlemelerin ana hatları:
Ücret 1 gün bile gecikmeyecek
Asıl işveren, alt işverenin yani taşeron şirketin ücretleri düzenli ödeyip ödemediğini aylık bazda takip edecek. Bunun için bir işçinin şikayeti aranmayacak. Ücretlerin düzenli ödenmemesi halinde asıl işveren, hakedişlerden kesinti yaparak işçi ücretlerini ödeyecek.
İşçi birinci alacaklı olacak
Olası bir iflas veya haciz durumunda da işçi ilk alacaklı olacak. Haciz işlemleri, işçilerin ücret bedelleri ayrıldıktan sonra gerçekleştirilecek.
Yıllık izinler yanmayacak
Taşeron işçilerin yıllık izin hakları da koruma altına alındı. Buna göre taşeron şirket değişse bile, yıllık izin hesaplamasında işçinin işe ilk girdiği tarih baz alınacak. Yıl içinde üç şirket değişse bile işçinin ilk işe girdiği tarih baz alınacak.
İşten atılma korkusuna son
Taşeron şirketlerle sözleşmeler 3 yıllık olacak. Taşeron işçilerle yapılacak sözleşmeler de 3 yıllık olacak. Dolayısıyla, işçiler her yıl işten atılma endişesi yaşamayacak.
Kıdem tazminatı ödenecek
Yeni düzenlemeyle taşeron işçilerin kıdem tazminatı ödemelerinden alt işveren kadar asıl işveren de sorumlu olacak. İşçiler adına bireysel kıdem tazminatı hesabı açılacak. Yeni düzenleme sonrasında kıdem tazminatı hakları bu hesapta toplanacak.
Maaşlarda kısmi artış
Taslakta, “alt işveren tanımı” değiştirilirken, ücretler konusunda da bazı düzenlemeler yer aldı. Buna göre, alt işverenin tanımı, “Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçileri sadece o işyerinde çalıştıran diğer işverene alt işveren denir” şeklinde değiştirildi. Taslakta, taşeron işçilerin ücretlerinin, emsal işlerde çalışan kadrolu işçilerden az olamayacağı hüküm altına alındı. Bu düzenleme, halen asgari ücret düzeyinde olan taşeron işçi ücretlerinde kısmı artışlar getirmesi bekleniyor.
Maliye’den ev sahiplerine 2. şans
Son iki yıldır kira geliri elde eden ev sahiplerini yakın markaja alan Maliye Bakanlığı, 2012 yılında kira geliri elde ettiği halde mart ayı içinde beyanda bulunmayan ev sahiplerine ikinci bir şans verdi. Buna göre kira gelirini beyan etmeyen mükellefler nisan ayı içinde pişmanlık dilekçesi vererek kira gelirlerini beyan edebilecekler. Bu durumda bulunan ev sahipleri, 5 kat vergi cezası ödemekten kurtulacak. Ev sahipleri, kira gelirlerini yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden, otomatik vergilendirme sistemi aracılığı ile verebilecekler. Pişmanlık dilekçesi de vermeyen ev sahipleri ise büyük tutarlı vergi cezaları ile karşı karşıya kalacak. Kira geliri elde ettiği halde beyanında bulunmayan en az 200 bin mükellef bulunuyor. İncelemelerde bu sayının daha da artacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Maliye Bakanlığı 2012 yılı vergi şampiyonları listesini bu hafta açıklamayı planlıyor.
Yabancıya oturma izninde resmi nikahlı eş kriteri
Yabancıların, Türkiye’deki ikamet izinlerine, tek eşlilik kriteri getirildi. 11 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda, birden fazla evlilik yapan yabancılara ilişkin düzenlemeye de yer verildi. Buna göre, kendi ülkesinde birden fazla eş ile evli olan kişiler, sadece resmi nikahlı eşini Türkiye’ye getirebilecek ve sadece söz konusu eşe ikamet izni verilecek. Diğer eşler ikamet izni alamayacaklar. İlgili hüküm şöyle: “Vatandaşı olduğu ülkenin hukukuna göre birden fazla eş ile evlilik halinde, eşlerden yalnızca birine aile ikamet izni verilir. Ancak diğer eşlerden olan çocuklara aile ikamet izni verilebilir.”
Sıfırcı hoca, erken emekliliği sordu
Türkiye'nin kredi notunu artırma sinyali veren Moody’s’in, Ankara temaslarının perde arkasından ilginç ayrıntılar çıktı. Moody’s heyeti, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanı sıra Maliye, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumların temsilcileri ile de görüştü. Heyet, makro göstergelerin dışında erken emeklilik, 12 yıllık zorunlu eğitim yatırımları, çözüm süreci gibi siyasi ve sosyal konularda da bilgi topladı. Ekonomi yönetimi Moody’s’in not artırımına gitmesine kesin gözüyle bakıyor.