Taşeron işçiyi bezdiren 'Ali Cengiz oyunu'!
Yüklenici firmaların kıdem tazminatı yükümlülüğünden nasıl kurtulduğunu açıklayan milletvekili Alim Işık, Meclis'e verdiği soru önergesinde taşeron işçilerin önemli bir sorununa çözüm istedi.
MHP Kütahya Milletvekili Prof.Dr. Alim Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, kamuda taşeron işçisi olarak çalışanların işlerini kaybetmesiyle ilgili yaptıkları protesto ve eylemlere ilişkin haberlerin sık sık kamuoyu gündemine geldiğini belirterek, uygulamada kamu kurum ve kuruluşlarıyla işi biten yüklenici firmaların, ilgili kuruma veya SGK'ya borcu yoksa SGK'dan “borcu yoktur” yazısını getirip teminatını da alarak ilişiğini kesebildiğini belirtmiştir.
MHP Kütahya Milletvekili Prof.Dr. Alim Işık, Kamu kurum ve kuruluşundan hizmet alımı ihalesini kazanan yeni yüklenicinin, eski işçileri çalıştırdığında aynı işyerinde devam eden işçileri devralmış gözüktüğünden tüm kıdem tazminatları da kendisine devredilmiş sayılmakta olduğunu, bu nedenle yeni yüklenicinin, öncelikle işyerindeki mevcut işçileri işten çıkarmakta ve kıdem tazminatı hakkı doğmamış yeni işçilerle çalışmak istemekte olduğunu belirterek, işe aldığı yeni işçilerden ticari senet alındığını, işi bittiğinde işçilerin kıdem tazminatı adı altında yatırdığı parayı geri iade edenlere senetlerini geri verdiğini belirterek çok sayıda işçinin mağduriyetine yol açan bu uygulamayla ilgili olarak önergesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e şu soruları da yöneltti ve cevap istedi:
“Halen bir kamu kurum veya kuruluşu herhangi bir hizmet alımı ihalesine çıkmadan önce işin maliyetini hesaplarken işçilik giderlerini nasıl hesaplamaktadır? Yapılan ihalelerde; işçilik giderlerinin Kamu İhale Kurumunun resmi internet sitesi içindeki “http://www.ihale.gov.tr/IscilikHesaplamaWizard.aspx” adresine girilerek hazırlandığı, ihaleye giren yüklenici firmaların da aynı adresten hesapladıkları işçilik maliyetine %3 oranında genel gider payı ekleyerek elde ettikleri değerin altındaki tekliflerin değerlendirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise söz konusu %3'lük genel giderler payı içerisinde hangi tür giderler yer almaktadır? Bu pay içerisinde yapılan ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, KİK payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, işyeri hekimliği ücreti, ihale konusu işe uyum eğitimi giderleri, kıdem tazminatı, yaka kartı vb. gibi genel giderlerin varsayıldığı doğru mudur?”
Işık, yüklenici firmalar tarafından verilen hizmetlerde yıllık işçilik gideri içinde yer alan kıdem tazminatı payının ne olduğunu, bunun gerçek değerinin %8.33 olduğu iddialarının doğru olup olmadığını ve doğru ise yapılan ihalelerde niçin bu oran dikkate alınmayarak mağduriyetlerin yaşanmasına yol açılmakta olduğunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sormuş ve devamla aşağıdaki soruları sormuştur:
“Anılan gider hesaplama modülüne Kıdem Tazminatı tutarı eklendiğinde ne gibi olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır? Hükümetinizce şimdiye kadar yüklenici firmalara kıdem tazminatı adıyla bir ödemede bulunulmuş mudur? Bulunuldu ise hangi mevzuat gereği ne miktarda ödemede bulunulmuştur? Kıdem tazminatlarının hak sahibi işçilere ödenmediği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır? Yüklenici firmaların kıdem tazminatı haklarının, kurum hesabında bekletilerek işçinin çıkartılması halinde ilgili kişiye ödenmesine yönelik bir düzenleme yapılabilir mi? Bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Anılan konuda bakanlığınız görüşü ve 2013 yılı programı nasıldır?”